Je vakantiewoning aan de kust verhuren: wie kan je helpen?

Je vakantiewoning ziet er picobello uit, klaar om tientallen families een onvergetelijke tijd te bezorgen. Alleen, hoe zorg je ervoor dat zij jouw verblijf vinden? Uiteraard kun je via internet proberen om het pand zelf aan de man te brengen, maar ook verhuurkantoren kunnen veel voor je betekenen.

Welke diensten mag je van een verhuurkantoor verwachten?

Frank Rouseré, zaakvoerder ERA La Plage uit Westende: “Als vastgoedbemiddelaar staan we in voor de verhuur van 273 eigendommen voor korte termijn, waarvan 218 vakantiewoningen en 55 garageboxen. We regelen alle administratie die daarmee gepaard gaat, denk aan het innen van de betalingen, het afhandelen van de verbruiken en de waarborg, de afgifte van de sleutels bij aankomst, het ontvangen ervan bij vertrek, de controle ter plaatse en… heel belangrijk: wij zijn het contactpunt bij problemen tijdens het verblijf.”

Hoeveel betaal je ervoor?

Frank Rouseré, ERA La Plage: “Daar staat natuurlijk een meerprijs tegenover, zowel voor de verhuurder (15 procent) als de huurder (11 procent). In ruil krijgen beiden gemak en gemoedsrust.”

Wat moeten eigenaars nog weten voor ze hun appartement/huis op de huurmarkt aanbieden?

David Demeersseman, marketingverantwoordelijke bij Groep Caenen uit Middelkerke: “Een woning of appartement moet aan verschillende wettelijke normen voldoen voor je het mag verhuren. Een vakantiewoning moet je ook registreren via het Vlaams Logiesinformatiesysteem (VLIS). Een verhuurkantoor zal je netjes doorheen die technische en administratieve molen loodsen. Ook dat is een voordeel van werken met een verhuurkantoor. Ze zijn het gewoon om dit soort dingen op te volgen.”

Maken veel eigenaars gebruik van zo’n verhuurkantoor?

David Demeersseman, Groep Caenen: “Toch de meerderheid. Voor velen is een tweede woning aan de kust een investering. Een verhuurkantoor stelt hen in staat om hun eigendom zonder zorgen te verhuren. Eigenaars van een tweede verblijf aan de kust wonen niet altijd in de buurt. Door een verhuurkantoor in te schakelen, moeten ze niet zelf om de haverklap opdagen. Als er bijvoorbeeld iets kapot is, dan kunnen wij ingrijpen.”

Gemeente Middelkerke

De Gemeente Middelkerke publiceerde een volledig dossier over de leefbaarheid en investeringen in haar gemeente.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.