Investeren in vastgoed aan de kust

Nu je spaarboekje amper nog iets opbrengt, is het uitkijken naar alternatieven met een hoger rendement. Een tweede verblijf aan de kust dan maar? Aan ERA La Plage uit Westende vroegen we om de evolutie van vraag en aanbod aan zee te schetsen. Dé hamvraag: is dit het moment om te investeren in vastgoed aan de kust? En waarop moet je letten als je wilt kopen?

Gemiddelde verkoopprijs in Middelkerke daalt

Eerst de feiten: de tijd dat de vastgoedprijzen aan de kust jaar na jaar met tien procent stegen, is voorbij. In sommige gemeenten gaan de prijzen zelfs naar beneden. In Middelkerke bijvoorbeeld lag de gemiddelde verkoopprijs in 2014 van zowel woonhuizen, appartementen als villa’s enkele duizenden euro’s lager dan in 2013.

2012 2013 2014
Gewone woonhuizen 190.000 euro 194.000 euro 187.000 euro
Villa’s, bungalows 292.000 euro 293.000 euro 291.000 euro
Appartementen, studio’s 176.000 euro 177.000 euro 173.000 euro

Bron: FOD Economie

Er wordt weer gekocht en verkocht

Met de daling van de prijzen komt ook de vastgoedmarkt weer meer in beweging. Of dat is toch hoe Frank Rouseré van ERA La Plage uit Westende het ervaart. “Er is terug een koop-verkoopdynamiek, met dank aan de betaalbare prijzen en het ruime aanbod. Dat was in de jaren 2004-2007 wel even anders. Na het dipje van begin jaren negentig was de vastgoedmarkt een ‘verkopersmarkt’ geworden. Het was de aanbieder die bepaalde aan welke voorwaarden – en vooral aan welke prijzen – de transactie plaatsvond. Het gevolg was een jarenlange stijging van het prijsniveau en een matig aanbod.”

Lees meerDe ‘vastgoed’ troeven van de kustgemeenten

Met ‘dank’ aan de crisis

De crisis van 2008 zorgde uiteindelijk voor een ommekeer. “Het prijsniveau daalde, en veel eigenaars oordeelden dat de jaarlijkse kosten voor hun verblijf aan zee – minimum 2.500 à 3.000 euro per jaar – niet meer opwogen tegen het gebruik ervan. Eigenaars voelden zich armer worden en besloten hun eigendom te verkopen. Het aanbod werd groter, de prijzen daalden.”

Ruim en betaalbaar aanbod

Voor wie droomt van een verblijf aan zee, zou het dus nu wel eens het goede moment kunnen zijn. Rouseré: “De rente daalt, de prijzen dalen en het aanbod is aanzienlijk. Zelf bieden we op die moment meer dan 220 eigendommen te koop aan, want veel is. Alleen als je jong bent en nog tijd hebt, kan je wachten tot de prijzen de bodem hebben bereikt. Anders denk ik dat het nu het uitgelezen moment is om de droom te realiseren.”

Lees meerVastgoed aan de kust: transacties stijgen, prijzen dalen

Let op de ligging, het uitzicht, de grootte

Voor wie wil kopen, heeft Rouseré nog een belangrijke tip: “Hou bij je aankoop vooral rekening met factoren waar je geen vat op hebt: de ligging, het uitzicht, de beschikbare ruimte, de staat van de gemeenschappelijke delen. Daar valt nadien geen mouw meer aan te passen. Laat de inrichting je vooral niet negatief beïnvloeden. Daar kan je makkelijk iets aan doen. En de investering is beperkt.”

Gemeente Middelkerke

De Gemeente Middelkerke publiceerde een volledig dossier over de leefbaarheid en investeringen in haar gemeente.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.