Weidse uitzichten, ook dat is Middelkerke. Voor burgemeester Janna Rommel-Opstaele is het die verscheidenheid die Middelkerke zo bijzonder maakt

Dat Middelkerke in snel tempo verandert, zal niemand ontkennen. Pleinen en appartementen krijgen een nieuw kleedje, het sportpark breidt uit met een zwembad, het casino ondergaat een complete make-over en de zeedijk krijgt enkele meters extra. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele kan in elk geval niet anders dan heel tevreden zijn over de ontwikkelingen in haar gemeente, zeker omdat die niet gepaard gaan met de gebruikelijke belastingverhogingen.

Waar liggen de prioriteiten voor de toekomst?

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “We willen van Middelkerke een écht aantrekkelijke gemeente maken, zowel voor bedrijven, toeristen als bewoners. We zien nu al de aantallen stijgen, maar we willen graag nog meer mensen in de gemeente krijgen om te wonen, te werken en te genieten. Daarom blijven we investeren.”

Is er wel voldoende ruimte om nieuwe ondernemingen aan te trekken?

“Lange tijd was dat inderdaad een knelpunt. De vraag van ondernemers was er, maar de ruimte niet. Met de nieuwe bedrijfszone De Kalkaert kunnen we nu wel op die vraag inspelen. We werken ook aan een zone waar grotere bedrijven – van meer dan 5.000 m² onderdak kunnen vinden. Dat zou tegen 2016-2017 rond moeten zijn.” 

Vooral jonge gezinnen zeggen de kuststreek vaarwel. Hoe wil je hen in Middelkerke houden?

“Dat klopt. Jongeren trekken vooral om financiële redenen weg. De vele tweede verblijvers duwen de vastgoedprijzen de hoogte in. Omdat ze zouden kunnen blijven, ondersteunen we de twintigers en dertigers met een aankooppremie. Ze krijgen ook gedurende vijf jaar vermindering op hun onroerende voorheffing. Daarnaast ontwikkelen we her en der nieuwe verkavelingen met betaalbare woningen bedoeld voor de eigen inwoners. Betaalbaar betekent 200.000 à 250.000 euro.”

Toerisme is voor Middelkerke een belangrijke economische pijler. Wat kan er gebeuren om meer toeristen te lokken? Nog meer hotels en appartementen bouwen?

“We willen vooral dat de kwaliteit van het aanbod verbetert. Tegen hoogbouw zeggen we niet per definitie ja of nee. We willen in de eerste plaats dat de inplanting en de renovatie van appartementsblokken doordacht gebeurt. Daarom schrijven we een hoogbouwnota waarin we definiëren wat wel en niet kan. Het zou voor Middelkerke zeker een meerwaarde zijn als we enkele landmarks hebben, architecturale pareltjes die netjes in de omgeving geïntegreerd zijn. Dat hoeft zelfs niet per se aan de zeedijk.”

Je woont zelf al je hele leven in Leffinge. Het uitzicht van Middelkerke is in die tijd grondig veranderd?  

“Zeker. Ik herinner me hoe in de jaren zestig en zeventig de zeedijk in ijltempo werd volgebouwd. Alles kon en alles mocht, waardoor je een bont allegaartje van stijlen kreeg. Nu ligt alles meer aan banden en is er meer structuur. Dat maakt de gemeente als vanzelf veel mooier. Zeker in het laatste decennium heeft Middelkerke een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Zoals gezegd vertaalt zich dat in stijgende bewonersaantallen. We gaan intussen richting 20.000 inwoners. Ik verzeker je: eens je hier woont, ga je niet meer weg.”

Tot slot, wat vind je zelf bijzonder aan Middelkerke?

“Aan de ene kant een magnifiek strand en een prachtige dijk, aan de andere kant een weids en groen polderlandschap waarin je makkelijk enkele honderden kilometers kunt fietsen. Die verscheidenheid vind je geen enkele andere kustgemeente. Ook de kuststrook is nergens anders zo lang.”

Gemeente Middelkerke

De Gemeente Middelkerke publiceerde een volledig dossier over de leefbaarheid en investeringen in haar gemeente.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.