Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Middelkerke

Loop je op de zeedijk van eender welke kustgemeente, dan is er maar een conclusie mogelijk: het zit er vol, voller, volst. Zoals bekend zijn nieuwbouwprojecten met zicht op zee uiterst zeldzaam, maar hoe zit het eigenlijk in de achterliggende straten? Is er nog plaats om te bouwen? We legden ons oor te luister in Middelkerke.

Nu je spaarboekje amper nog iets opbrengt, is het uitkijken naar alternatieven met een hoger rendement. Een tweede verblijf aan de kust dan maar? Aan ERA La Plage uit Westende vroegen we om de evolutie van vraag en aanbod aan zee te schetsen. Dé hamvraag: zijn er vandaag koopjes te doen? En waarop moet je letten als je wilt kopen?

Overweeg je een tweede verblijf aan zee met de bedoeling het tussendoor als vakantiehuis te verhuren? Dan hou je bij de aankoop best rekening met de voorkeuren van de vakantiegangers. Welke woningen raken aan de kust het makkelijkst verhuurd?

Je vakantiewoning ziet er picobello uit, klaar om tientallen families een onvergetelijke tijd te bezorgen. Alleen, hoe zorg je ervoor dat zij jouw verblijf vinden? Uiteraard kun je via internet proberen om het pand zelf aan de man te brengen, maar ook verhuurkantoren kunnen veel voor je betekenen.

Een nieuwe garage openen, een groothandel starten, een extra magazijn bouwen: lange tijd was het in Middelkerke zo goed als onmogelijk. De bedrijvenzones aan de Oostendelaan en de Nieuwpoortlaan zaten overvol. Sinds de komst van De Kalkaert is er weer ruimte voor economische groei. Wij gingen met enkele nieuwkomers praten.

Hoewel er veel investeringen zijn, slaagt het bestuur van Middelkerke erin jaar na jaar een financieel evenwicht te halen. Inwoners, tweede verblijvers en bedrijven kunnen dus op beide oren slapen: extra belastingen zijn niet aan de orde. In vergelijking met andere (kust)gemeenten blijven de bedragen en percentages bovendien binnen de perken. Een overzicht.

Om leegstand tegen te gaan en ondernemerschap aan te moedigen, experimenteerde de gemeente Middelkerke de voorbije maanden met pop-up stores. In die winkels kunnen ondernemers gedurende enkele maanden hun businessidee uittesten en dit tegen een voordelig tarief. Tussen juli en september toverden zes enthousiastelingen een leegstaand pand om in een aantrekkelijke shop. “Een succes”, besluit Dries Vanneste, zaakvoerder van Entrakt en leider van het project.

De kust is voor veel senioren dé uitgelezen plek om te genieten van een welverdiend pensioen. Jongeren daarentegen vestigen zich maar zelden in de regio. Spijtig, want ook voor jonge gezinnen heeft de streek heel wat te bieden. Middelkerke bijvoorbeeld is bijzonder kindvriendelijk en heeft in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt wél betaalbare woningen. Ziehier alle troeven op een rij!

Voor wie een appartement wil verhuren of een hotel of restaurant wenst te openen, is de kust zonder twijfel een van de interessantste regio’s van ons land. Weer of geen weer, de kust is altijd een populaire bestemming. Dat geldt zeker voor Middelkerke dat voor investeerders en ondernemers enkele bijzondere troeven heeft.

Middelkerke telt maar liefst 17.853 tweede verblijven. Van alle woningen in Middelkerke staat bijna 60 procent geregistreerd als tweede verblijf. Waarom kiezen zoveel Belgen (en mindere mate buitenlanders) voor een tweede thuis in deze kustgemeente? Wat maakt Middelkerke zo verleidelijk?

Dat Middelkerke in snel tempo verandert, zal niemand ontkennen. Pleinen en appartementen krijgen een nieuw kleedje, het sportpark breidt uit met een zwembad, het casino ondergaat een complete make-over en de zeedijk krijgt enkele meters extra. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele kan in elk geval niet anders dan heel tevreden zijn over de ontwikkelingen in haar gemeente, zeker omdat die niet gepaard gaan met de gebruikelijke belastingverhogingen.

Niet alleen hotels en restaurants krijgen in Middelkerke alle kansen om zich te ontwikkelen. Ook aan KMO’s heeft de kustgemeente heel wat te bieden. Ruimte voor groei vinden ze bijvoorbeeld op het gloednieuwe bedrijventerrein De Kalkaert.

Terwijl senioren moeiteloos de weg naar zee vinden, laten steeds meer jongeren de kust achter zich liggen. Om het tij te keren lanceerde het bestuur van Middelkerke een reeks interessante maatregelen voor jonge gezinnen die zich in de kustgemeente (willen) vestigen.

Na Knokke-Heist telt Middelkerke het hoogste aantal tweede verblijven in Vlaanderen. Of het nu gaat om een huis in een vakantiedorp, een appartement, rijwoning of villa, de kustgemeente scoort voor alle woningtypes bijzonder hoog. En dat is toch wel uniek in Vlaanderen.

Voor wie een eigen stek aan zee wil kopen, biedt Middelkerke interessante mogelijkheden. Het aanbod is ruim en de prijzen van het vastgoed zitten bij de laagste aan de kust.

Middelkerke is dé vrijetijdsgemeente van de Belgische kust. Jong of oud, sportieveling of fan van cultuur: in de rijk gevulde activiteitenkalender vindt iedereen zijn gading. Kom de ambiance gerust zelf ontdekken en neem bijvoorbeeld deel aan een van de maandelijkse themaweekends. Wedden dat je niet meer weg wilt?

Veel investeren zonder dat de bevolking voor de extra kosten moet opdraaien. Dat is het ambitieuze plan van de gemeente Middelkerke. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “We willen niet raken aan de belastingen. Dat was ons uitgangspunt aan het begin van de legislatuur en dat blijft zo. Tot 2018 komen er geen belastingverhogingen.”

Wie dacht dat kustgemeenten alleen op zon, zee en strand overleven, heeft het mis. Investeren is ook aan de kust een must, en dan niet alleen in appartementsblokken met zicht op zee. In Middelkerke staan er voor de komende jaren enkele indrukwekkende projecten op stapel.

Middelkerke is een gemeente aan de Belgische kust die heel wat troeven in handen heeft. Geflankeerd door Westende en Oostende, biedt deze kustgemeente voor elk wat wils. Middelkerke is dan ook de ideale uitvalsbasis voor een heerlijk verblijf aan de zee. Het strand van Middelkerke leent zich prima voor een dagje uit met de kinderen of met vrienden, maar ook naast het strand is het hier voor iedereen heerlijk vertoeven. Zo bieden de Middelkerkse polders een leuke afwisseling. Je kan er zalig wandelen of fietsen, en sinds kort is het voor sportievelingen zelfs mogelijk om door de polders te kajakken.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.011 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden