Warren Buffett: een reis naar rijkdom

Warren Edward Buffett, de iconische investeerder, vergaarde zijn vermogen met value investing. Hij veranderde een noodlijdende textielfabriek in een financiële motor die ‘s werelds meest succesvolle holding zou voortbrengen. Bekend als het “Orakel van Omaha”.

Vanwege zijn vaardigheden als investeerder, heeft Warren Buffett een persoonlijk vermogen van meer dan $ 60 miljard vergaard. Wat hem in 2008 de rijkste man ter wereld maakte. Hij inspireert jaarlijks talloze fans om naar Omaha af te reizen om daar de man zelf te horen spreken bij Berkshire’s jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Een evenement dat ook wel de “Woodstock van het Kapitalisme” wordt genoemd.

De vroeg jaren van Warren Buffett

De iconische belegger Buffett komt uit een vermogende familie, met een vader die aandelenhandelaar was en meerdere malen een zetel in het congres van de Verenigde Staten innam. Al op 14-jarige leeftijd was een jonge Buffett bezig met het vergaren van vermogen. Hij stak het geld dat hij met zijn krantenwijk en andere klusjes had verdiend in de aankoop van een stuk grond dat hij vervolgens verhuurde.

Na een afwijzing van Harvard studeerde Warren Buffett aan Columbia onder Benjamin Graham, de grondlegger van value investing, oftewel waardebeleggen. Graham was echter niet onder de indruk en stelde zelfs voor dat Buffett na zijn afstuderen beter niet op Wall Street aan het werk kon gaan. Op aandringen van zijn vader ging de afgestudeerde Buffett terug naar Omaha om in zijn vaders beleggingsmaatschappij aan het werk te gaan. Het duurde echter niet lang voordat Benjamin Graham zich bedacht en Buffett een baan aanbood in New York.

Lees meer8 lessen van Benjamin Graham, Warren Buffetts leermeester

Waarde als basis

In New York kon Warren Buffett de theorieën die hij van Graham geleerd had in de praktijk brengen. Waardebeleggen houdt volgens Graham in dat je zoekt naar aandelen of beleggingen die verhandelt worden voor een prijs die ver onder de intrinsieke waarde van de onderliggende onderneming. Buffett nam die theorie, maar wilde een stap verder gaan. Hij keek niet enkel naar de cijfers, maar ook naar het management team en de concurrentiepositie van de producten.

Hij keerde als snel terug naar Omaha om daar Buffett Associates, Ltd. te starten. Enkele jaren later, op 30-jarige leeftijd en al miljonair, zou hij zijn samenwerking met Charlie Munger starten. Samen kochten ze kort daarna Berkshire Hathaway, een noodlijdende textielfabriek. Het voorbeeld van een klassieke Graham investering zou na verloop van tijd weer geld op gaan leveren en de financiële basis vormen voor vele andere investeringen. In 1985 zou de textielfabriek de geest laten, maar de naam Berkshire Hathaway bleef voor de holding bestaan.

Bekende beleggingen Warren Buffett

De vroege investering in de textielfabriek Berkshire Hathaway stelde Buffet en Munger in staat om in de daaropvolgende jaren vele investeringen te doen in andere ondergewaardeerde ondernemingen. Uitgangspunt is hierbij niet altijd een uiteindelijke verkoop met meerwaarde. Maar wel het vasthouden van de aandelen of zelfs compleet overnemen van de desbetreffende bedrijven.

Lees meerDe grootste blunders en belangrijkste waarschuwingen van Warren Buffett

Coca Cola, American Express en Gillette hebben allemaal deel uitgemaakt van het Berkshire Hathaway portfolio. Enkele ondernemingen die compleet in handen van de holding zijn zijn, onder andere, See’s Candies, Fruit of the Loom, Dairy Queen en GEICO Auto Insurance. Heinz is een bekend voorbeeld van een onderneming waar Warren Buffett’s holding de meerderheid van de aandelen in handen heeft.

Enkele straffe uitspraken van Warren Buffett

“Omring je met mensen die beter zijn dan jijzelf. Door om te gaan met mensen beter zijn dan jij, zal je jezelf verbeteren.”

“Regel nummer 1: Verlies geen geld. Regel nummer 2: Nooit regel nummer 1 vergeten.”

“Risico betekent simpelweg dat je niet weet wat je aan het doen bent.”

“De prijs is wat je betaalt. De waarde is wat je krijgt.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.