Warren Buffett geeft gratis advies

Warren Buffett hoeft geen introductie meer. Dat de man kennis heeft van de financiële markten moge duidelijk zijn. Forbes schat zijn vermogen ondertussen op 68 miljard dollar. Wat hij daarvoor deed, daar hoef je echt geen kernfysicus voor te zijn. In een zestal uitspraken geeft hij beginnende of twijfelende beleggers schitterend advies mee. We lijsten ze even voor jou op.

1. Gelukkig zijn is het allerbelangrijkste

Een gezonde mens kan je Warren Buffett niet noemen. Hij dweept met Coca-Cola (en niet enkel het aandeel ervan). Suiker noemt hij regelrecht zijn verslaving. Zijn leeftijd, 85 jaar, noemt hij een zegen voor zijn beleggingsportefeuille want hij heeft de tijd aan zijn kant. Goede genen zijn volgens Buffett de grootste meerwaarde voor een belegger. Blijven leven en liefst nog gelukkig ook. 

2. Geloven in de toekomst

Elke generatie heeft het beter dan de vorige en volgens Warren Buffett hebben we dat te danken aan de bedrijven. Ondernemingen zijn dé kracht van de maatschappij en zorgen voor meer welvaart. 

3. Koersdalingen horen erbij

Wanneer de angst regeert, doen heel wat professionele beleggers de beste zaken. Angst is een slechte raadgever en net dan slaan de meest gehaaiden net toe. Dus wanneer de koersen eens zakken, verkoop dan net niet. Als er fundamenteel niks veranderd is aan een bedrijf dan is er geen enkele reden meer om er niet in te geloven.

4. Zet in op de lange termijn

Je zal zien, die koersdaling waar iedereen zo’n schrik van had, dat viel best nog mee. Met wat geduld herstelt de beurs zich. Wie maar lang genoeg tijd van wachten heeft, zal zelf ook wel merken dat de beurs altijd aan kracht wint. 

5. Vermijd zoveel mogelijk kosten

Beheer je budget als een goede, zuinige huisvader. Let dus ook op de kleinere uitgaven. Elke uitgave of kost is een verlies aan rendement. Elke beheerder of adviseur vraagt een commissie of een vergoeding. Probeer deze kosten zoveel mogelijk te vermijden. 

6. Wat met de technologie?

Buffett’s achillespees zijn de technologiebedrijven. Tot 2011 investeerde hij nooit in technologie. Zelf zei hij daarover: “Ik weet niet hoe die wereld er binnen 10 jaar zal uitzien, en ik wil geen spel spelen waarin mijn tegenstrever een voordeel heeft”. Vijf jaar geleden kwam hij daarop terug en kocht aandelen in IBM. Dit jaar zou hij een investering doen van 1 miljard dollar in Apple (wat overigens maar 0,8 procent is van het totale budget van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway).

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.