De glazen bol van Byron Wien voor 2017

Elk jaar opnieuw laat Byron Wien, topman bij Blackstone en een topbelegger, zijn lijst met verrassingen voor het komende jaar op wereld los. Volgens Wien is er meer dan 50 procent kans dat ze ons zullen overkopen in de komende 12 maanden.

Het is een traditie die hij introduceerde in 1986. Toen was Byron Wien een rijzende ster binnen Morgan Stanley. Wanneer Wien in 2009 de overstap maakt naar Blackstone zet hij de traditie verder. Zijn verrassingen zijn zowel politiek als financieel getint maar de rode draad is steeds: de meerderheid van de beleggers had dit niet zien aankomen.

Allereerst heeft hij het, hoe kan het ook anders, over Donald Trump. Wien voorspelt dat Trump’s toon aanzienlijk zal verzachten. Het is maar de vraag of dit zo verrassend is. Daarnaast zegt Wien dat Trump in 2017 zal inzien dat zijn standpunt tegenover China compleet verkeerd was. Trump zal alles in het werk stellen om een handelsoorlog met de Chinezen te vermijden en zal trachten een verregaande samenwerking op poten te zetten met ’s werelds tweede grootste economie.

Byron Wien blijft nog even in Azië. Daar verwacht hij een wederopstanding van de Japanse economie. Een groei van 2 procent of meer zit er volgens hem dik in. Voor het eerst sinds tijdens zou Japan dus een groei optekenen volgens deze Amerikaanse expert.

Op internationaal vlak ziet hij het erg rustig worden in het Midden-Oosten. Assad blijft aan de macht in Syrië mede omdat Trump en Poetin er in zullen slagen een langdurige staakt-het-vuren te onderhandelen. IS zal volgens Wien niet langer een bedreiging vormen in het Midden-Oosten. Iran en Irak zullen in 2017 meer olie oppompen en ondanks de stijgende vraag zal de olieprijs niet door het dak schieten. De topbelegger schat in dat een vat ruwe olie (West Texas Intermediate) onder de 60 dollar zal blijven.

Enkel goed nieuws voor de Verenigde Staten in de verrassingslijst van Byron Wien. De belangrijkste index, de S&P500, gaat door de grens van de 2500 punten. Tot op heden is het hoogterecord 2275. Beleggers mogen zich volgens de expert aan een sterke groei verwachten het komende jaar. En in zijn glazen bol ziet Wien nog meer leuks: de Amerikaanse economie zal met 3 procent groeien in 2017. De dollar zal meer waarde worden dan de euro. En de Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar zal een rente bieden van 3 procent.

En Europa? Ons Europeanen zal het minder goed vergaan. Merkel verliest de verkiezingen in Duitsland en het populisme krijgt het oude continent volledig in zijn greep. De euro wordt zwakker en er gaan steeds meer stemmen op om de eenheidsmunt te verlaten en terug te keren naar de nationale munten van weleer. Moeten we nu met z’n allen beginnen panikeren of juichen? Nee hoor, Byron Wien voorspelde al heel wat ongebruikelijkheden in het verleden maar sloeg al even vaak de bal mis. Hier kan je zijn voorspellingen nog eens bekijken:

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.