Toen ze Warren Buffett vroegen hoe hij rijk werd, antwoordde hij dit

Iedereen start ergens met zijn kapitaal. Houden we even erfenissen en Lotto-winnaars buiten beschouwing. Elke miljonair of zelfs miljardair zette ooit een grote stap. Voor sommigen was het een sprong in het diepe, anderen hadden een duidelijk doel en plan. Zo was het net voor beursgoeroe en multimiljardair Warren Buffett. Maar hoe slaagde hij er in om meer dan 60 miljard dollar te verzamelen?

Warren Buffett, de 85-jarige Amerikaanse opa, vergaarde tientallen miljarden doorheen de jaren. Toch is het pas na zijn 50ste dat hij pas echt rijk werd. De man is natuurlijk al veel langer bezig met het vergaren van kapitaal maar toch duurde het zo lang voor zijn investeringen écht gingen renderen. Geduld is dan ook een van zijn niet zo geheime ingrediënten.

Samengestelde interest

Om te weten te komen hoe Buffett zoveel geld kon verzamelen, kwam Business Insider op het lumineuze idee om… het hem te vragen. En dit waren zijn antwoorden.

Business Insider: “Hoe verdiende je in godsnaam zo’n gigantisch bedrag?”

Buffett: “Drie dingen maakten me rijk. Allereerst het feit dat ik in Amerika leef, biedt me ontzettend veel kansen. Ten tweede beschik ik over een goed stel genen waardoor ik oud kan worden. En als derde is er de samengestelde interest.”

Lees meer: De kracht van de samengestelde interest

Samengestelde interest is het cumulerende effect van je kapitaal en je interesten. Wie start met 1000 euro en daar 4% rendement ophaalt, die sluit het jaar af met 1040 euro. Herhaalt zich dit het jaar daarop dan zit je al aan 1081,60 euro. Door die dubbele of samengestelde interest ontstaat een sneeuwbaleffect. Een effect waar Warren Buffett dus al tientallen jaren dankbaar gebruik van maakt.

Tijdshorizon

Naast de samengestelde interest hecht Buffett ook belang aan tijd. Hij is de langetermijnbelegger pur sang. Zijn focus ligt dan ook op bedrijven die tientallen jaren actief en competitief blijven. Daarnaast adviseert hij om te beleggen in indexfondsen met lage kosten. Je kan alleszins niet beweren dat het hem windeieren legde.

Lees meer: Dit is de ultieme investeringsstrategie van Warren Buffett

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.