Benjamin Graham

Een uitmuntende investeringsmanager en onderwijzer, schrijver van enkele van de klassiekers op het gebied van investeren en de grondlegger van, onder andere, waardeinvesteren. Benjamin Graham was meer dan de onderwijzer die Warren Buffett de basis van Buffetts succesvolle investeringsstrategieën mee zou geven, maar zelf een van de meest iconische investeerders die de wereld ooit heeft gekend.

Het leven van Benjamin Graham

Als een-jarige immigreerde de Britse Ben Graham naar de Verenigde Staten waar hij na zijn aankomst in 1895 in New York op zou groeien. Een financieel lastige jeugd, nadat zijn vader overleed toen Graham negen jaar oud was, zou ervoor zorgen dat financiële zekerheid een rode draad in het leven van de investeerder zou vormen.

Hij studeerde aan Columbia University en zou na zijn afstuderen in 1914 direct aan de slag gaan op Wall Street, als boodschappenjongen bij de firma Newburger, Henderson & Loeb. In 1920, 6 jaar later, had hij het tot partner geschopt.

In 1926 zou Graham een investeringspartnership met Jerome Newman starten en begon hij met lesgeven aan Columbia, waar hij tot aan zijn pensioen in 1956 financiën zou onderwijzen. Het schijnt dat Benjamin Graham persoonlijk compleet bankroet raakte tijdens de markt crash van 1929, maar zijn partnership met Jerome Newman doorstond de zware tijden en zou al snel weer op haar oude waarde opereren.

De lessen die Ben Graham tijdens de crash leerde zouden de inspiratie vormen voor het boek “Security Analysis“, waarvan hij mede-auteur was. Het boek wordt nog steeds gebruikt en is een ware investeringsklassieker. De partnership zou tot haar opheffing in 1956 jaarlijks gemiddeld 17 procent in waarde stijgen.

Investeringsfilosofie Benjamin Graham

Het is moeilijk om de complete investeringsfilosofie van Benjamin Graham in een handjevol zinnen te omschrijven en voor degenen die diep in de materie willen duiken is zijn boek “The Intelligent Investor” een absolute aanrader. Kort samengevat hing Graham de theorie aan dat elke investering significant meer waard zou moeten zijn dan wat een investeerder er voor betaald, beter gekend als value investing. Warren Buffett is één van Benjamin’s gekendste volgers.

Lees meer: 12 boeken die elke belegger zou moeten lezen

Ben Graham geloofde in grondige analyses die we nu fundamentele analyses zouden noemen. Hij zocht naar bedrijven met sterke balansen, weinig schulden, grote winstmarges en een flinke cash flow. Hij geloofde niet in de juistheid van marktwaarderingen en zag in de fouten van de markt juist kansen. Aandelen prijzen fluctueren regelmatig en zijn filosofie was dat er voor slimme investeerders “een kans om slim in te kopen wanneer de prijzen plotseling scherp dalen en slim te verkopen wanneer de prijzen scherp stijgen” bestond.

Bekende quotes van Benjamin Graham

“Zelfs de meest intelligente investeerder moet over een flinke doses wilskracht beschikken wil hij de massa niet volgen.”

“Het behalen van aanvaardbare resultaten met investeren is makkelijker dan het lijkt; Het boeken van geweldige resultaten is moeilijker.”

“Beurskoersen zijn onderhevig aan irrationele en excessieve prijsschommelingen omdat de meeste mensen geneigd zijn te gokken of speculeren… de teugels overdragen aan hoop, angst en hebzucht.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.