Richard Branson

Wereldberoemde ondernemer Richard Branson startte in 1973 zijn eerste grote succes, Virgin Records. Tegenwoordig bestaat de Virgin Group uit meer dan 200 ondernemingen verspreid over 30 landen. Branson: het prototype van de selfmade man.

De vroege jaren van Richard Branson

Op 18 juli 1950 werd in Surrey, Engeland Richard Charles Nicholas Branson geboren in een gezin met twee werkende ouders. Zijn vader was advocaat en zijn moeder stewardess. Gehinderd door dyslexie had Branson het moeilijk op school. Op zijn zestiende breekt hij dan ook zijn middelbaar af om zich als jonge entrepreneur te richten op zijn eigen jongerenmagazine “Student”.

Lees meer: Niet geslaagd? Dat hield deze succesvolle schoolverlaters niet tegen

Het magazine sloeg onmiddellijk aan: dankzij de inkomsten uit advertenties kon hij de kosten van het drukken dekken. Een succesvolle start! Branson kreeg het geld overigens niet in de schoot geworpen. Op eigen houtje ging hij langs bij bedrijven om hen warm te maken voor advertenties in zijn magazine. Met een oplage van 50.000 stuks werd het blad vervolgens gratis onder studenten verspreid.

Virgin Records, de basis van het succes

Toen Student in de late jaren 60 verlies begon te draaien ging Richard Branson in een Londense commune gaan wonen. Daar kreeg hij het idee om Virgin Mail Order Records op te richten. Nog maar eens een, weliswaar bescheiden, succes van deze kleine Brit. Maar het stelde hem wel in staat om in 1971 de eerste discount platenwinkel van Groot-Brittannië te openen.

Het concept van een platenlabel waar koopjesjagers zowel populaire als niche albums tegen scherpe prijzen konden kopen sloeg aan. Branson had voldoende kapitaal bij elkaar om een opnamestudio te bouwen. In 1973 richt hij dan ook Virgin Records op.

Een kenmerkend creatief “Branson moment”

Zonder gesigneerde artiesten en zonder noemenswaardig budget zou de bekende ondernemer – in een van zijn kenmerkende creatieve momenten – artiesten aanbieden gratis gebruik te maken van zijn nieuwe opnameruimte. Mike Oldfield zou dat aanbod accepteren en onder het Virgin Records label zijn klassieke single Tubular Bells uitbrengen.

De 247 weken die de single in de Britse hitlijsten doorbracht waren genoeg om Richard Branson in staat te stellen opkomende muzikale acts zoals The Sex Pistols bij zijn label te tekenen. Deze zouden op hun beurt de weg plaveien voor gevestigde namen als Culture Club, de Rolling Stones en Genesis. Zijn neus voor buitenkansjes gekoppeld aan een gewiekste strategie loodste Virgin Records binnen bij de top zes grootste recordlabels ter wereld.

Diversificatie

Het succes van Virgin Records, wat met een verkoopbedrag van 1 miljard dollar in 1992 tot een van Branson’s meest bekende exits zou leiden, was niet genoeg voor de jonge miljardair. Hij zou in de jaren 80 eerst de reisonderneming Voyager Group overnemen en in 1984 luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic starten.

Tegenwoordig bestaat de Virgin Group uit meer dan 200 ondernemingen in 30 landen waaronder Groot-Brittannië, de VS, Australië, Canada, Azië, Europa en Afrika. Een treinmaatschappij, een mobiele telefonie tak en een onderneming die zich specialiseert in ruimtetoerisme zijn maar enkele van de brede collectie bedrijven die de Virgin Group telt.

Lees meer: Ruimtetoerisme en space mining: the next big thing

Het vermogen van Richard Branson

Schattingen van het totale vermogen van de bekende ondernemer lopen uiteen, maar op de Forbes miljardairs lijst neemt Branson een 330e plek in met een vermogen van 4,9 miljard dollar. De dagen dat de entrepreneur zich maar een ‘simpele’ miljonair mocht noemen zijn dan ook al geruime tijd vervolgen.

De ondernemer is nooit bang geweest voor een goed getimede exit. Veel van de ondernemingen die het Virgin label dragen zijn dan ook in meer of mindere mate niet meer in handen van Branson zelf.

De toekomst van Richard Branson

Branson blijft geïnteresseerd in reizen en toerisme zoals duidelijk is geworden uit de recente oprichting van Virgin Cruises en het eerdergenoemde Virgin Galactic. Tegelijkertijd blijven ook de marktaandelen van zijn luchtvaartmaatschappijen Virgin Atlantic en Virgin America groeien. Dit maakt Branson tot een van de grootste namen in de wereldwijde reisindustrie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.