Philip Fisher

De carrière van bekende belegger Philip Fisher begon als analist bij de Anglo-London Bank in San Francisco in 1928. Hij was kort daarvoor gestopt met zijn studie bij de pas opgerichte Stanford Business School. Na een korte periode bij een broker richtte Fisher in 1931 zijn eigen vermogensbeheerder op, Fisher & Company. Hij zou de onderneming leiden tot zijn pensioen in 1999, toen hij op 91-jarige leeftijd afscheid nam.

Ruim 50 jaar vóór Silicon Valley investeerde en specialiseerde Fisher zich reeds in innovatieve ondernemingen met focus op onderzoek en ontwikkeling. Philip Fisher was zeer op zijn privacy gesteld. Hij gaf zelden een interview en was bijzonder selectief in de cliënten die hij aannam. Het zou nog tot 1958 duren voor hij bekend werd bij het grote publiek. Toen lanceerde hij zijn eerste spraakmakende boek: “Common Stocks and Uncommon Profits”. 

Lees meer: 12 boeken die elke belegger zou moeten lezen

Stijl van investeren

Gedurende zijn ruim 70 jaar aan vermogensbeheer zou Fisher uitstekende rendementen behalen. Hij deed dit door stelselmatig te investeren in ondernemingen die zowel goed gemanaged waren, als een grote dosis groeipotentieel hadden. Daarna zou hij posities in deze ondernemingen (erg) lang vasthouden. Zo kocht hij in 1955 aandelen in Motorola die pas ten tijde van zijn overlijden in 2004 verkocht zouden worden.

Zijn bekende “15 punten aandelen checklist” zou de leidraad vormen bij zijn onderzoek naar een potentiële investering. De bekende belegger vond hiervoor de term “scuttlebutt” of “business grapevine” uit. Hierbij gebruikte hij zijn vaardigheden in netwerken om zoveel mogelijk informatie over een onderneming te verzamelen. Hij beschouwde deze manier van onderzoek als zeer waardevol en de grondslag voor zijn succes als investeerder.

Philip Fisher’s 15 punten checklist

 1. Heeft de onderneming producten of diensten met genoeg potentie om voor meerdere jaren een grote toename in verkopen te leiden?
 2. Heeft het management van de onderneming het doorzettingsvermogen om continu producten en diensten te ontwikkelen? Zodat verkopen blijven toenemen, ook als huidige producten en diensten op het einde van de productlevenscyclus raken?
 3. Hoe effectief zijn de onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen van de onderneming in vergelijking met zijn grootte?
 4. Heeft de onderneming een bovengemiddelde verkooporganisatie?
 5. Is de winstmarge toereikend?
 6. Wat doet de onderneming om de winstmarge te bewaken of te vergroten?
 7. Voert de onderneming een goed personeelsbeleid?
 8. Hoe wordt het management van de onderneming aangesteld en beloond?
 9. Is de onderneming onafhankelijk van één of een klein aantal managers?
 10. Hoe goed is de financiële controle bij de onderneming?
 11. Zijn er industrie-specifieke zaken waaraan een investeerder de positie van de onderneming in vergelijking met haar concurrentie kan bepalen?
 12. Ligt de focus van de onderneming op de korte- of lange termijn winsten?
 13. Heeft de onderneming in de nabije toekomst nog extra kapitaal nodig om verdere groei te financieren?
 14. Blijven de lijnen van communicatie tussen management en investeerders open ook in tijden dat de resultaten tegenvallen?
 15. Staat de integriteit van het management ter discussie?

Quotes

The successful investor is usually an individual who is inherently interested in business problems.

Doing what everyone else is doing at the moment, and therefore what you have an almost irresistible urge to do, if often the wrong thing to do at all.

Practical investors usually learn their problem is finding enough outstanding investments, rather than choosing among too many.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.