De Amerikaan Peter Lynch werd geboren in 1944 te Newton, Massachusetts. Als belegger geraakte hij vooral bekend als manager van het Fidelity Magellan Fund tussen 1977 en 1990. Tot zijn ondernemingen behoren Fidelity Investments, Inc. en de Fidelity Management & Research Company. Zijn ervaringen als investeerder schreef hij neer in verschillende boeken, waarvan One Up On Wall Street (1989) en Beating The Street (1993) de bekendsten zijn. Zij worden vandaag de dag algemeen beschouwd als standaardwerken voor beginnende investeerders.

Profiel van Peter Lynch

In 1965 studeerde Lynch af aan het Boston College waar hij geschiedenis, psychologie en filosofie bijgebracht kreeg. In 1968, na zijn legerdienst, behaalde hij ook nog een master in Business Administration aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Lynch startte zijn werkloopbaan bij Fidelity Investmens als analist. Tussen 1974 en 1977 promoveerde hij er tot director of research.

Magellan Fund

In dat laatste jaar, 1977, wordt Peter Lynch zo ook de manager van een weinig bekend fonds, het Magellan Fund (Magellaan Fonds). Het is in deze hoedanigheid dat hij zijn historische successen boekt. Tussen 1977 en zijn pensionering in 1990 groeit het fonds immers van 20 miljoen naar 14 biljoen dollar. Bovendien wist Lynch in die periode van 13 jaar 11 keer de streefcijfers van de S&P 500 index te verslaan. De jaarlijkse gemiddelde opbrengst van het fonds liep zo op tot 29%.

Lees meer: Hoe bepalen welke aandelen te kopen?

Stijl en methode

Peter Lynch wordt vaak omschreven als een kameleon. Die bijnaam dankt hij aan de manier waarop hij steevast de juiste investeringsstijl aan het juiste moment wist te koppelen. Hiervoor legde hij zichzelf een verschroeiend werkschema op waarin hij 24/7 ter beschikking stond van de markt, informatie inwinnend bij leidinggevenden, investeringsmanagers, industriële experts en analisten.

Los van deze extreme flexibiliteit hanteerde de belegger Peter Lynch een achttal fundamentele principes om te bepalen welke aandelen zijn portefeuilles haalden. Deze principes zette hij uiteen tijdens een conferentie in 2005, te New York:

1. Weet wat je bezit;
2. Economie en interestvoeten laten zich niet voorspellen;
3. Er is voldoende tijd om exceptionele bedrijven te herkennen;
4. Vermijd long shots;
5. Goed management is cruciaal;
6. Wees flexibel en nederig, leer uit je fouten;
7. Vooraleer je koopt, moet je kunnen verklaren waarom je koopt;
8. Elke aankoop heeft een zorgwekkend aspect.

Deze principes lieten Peter Lynch toe om zich te concentreren op wat hij goed begreep. Zo wist hij zich af te sluiten van marktruis om zich toe te spitsen op de fundamentele aspecten van zijn koop. In combinatie met een hoge graad van ‘due dilligence’ en aandelenonderzoek kreeg hij zo een uitzonderlijktops scherpe blik, met name voor goede langetermijnaandelen. Marktfluctuaties op korte termijn konden hem niet boeien.

Quotes van Peter Lynch

– “Kies een zaak die door een idioot geleid kan worden, want vroeger of later zal ze waarschijnlijk effectief door een idioot geleid worden.”
– “Investeren zonder research is zoals pokeren zonder de kaarten te bekijken.”
– “Wanneer je meer dan 13 minuten bezig bent met het bestuderen van economische voorspellingen, heb je 10 minuten verspild.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.