Michail Chodorkovski

Eens was hij nummer 15 op de lijst van ‘s werelds rijkste mensen. Maar Michail Chodorkovski zou in 2003 toch achter de tralies verdwijnen op basis van, volgens velen, politiek gemotiveerde aanklachten. Ruim 10 jaar later zou de Russische president Poetin de voormalig oligarch amnestie verlenen in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2014. Wie is deze ondernemer? Hoe werd hij in de vroege jaren van de 21e eeuw de rijkste man van Rusland?

De vroege jaren

Geboren in 1963 als kind van een joodse moeder en christelijke vader. Michail Chodorkovski zou opgroeien in de middenklasse van de toenmalige Sovjet Unie. Zijn ouders waren beiden chemici waardoor de Rus al in zijn jonge jaren een fascinatie voor chemie zou ontwikkelen. Toen hij na zijn studie aan een instituut voor chemische technologie werd afgewezen voor het masterprogramma zou hij zijn zinnen op een carrière als ondernemer zetten.

Lees meer: Zo vindt elke ondernemer het juiste spoor

Leve de perestrojka

De toekomstige miljardair had het geluk dat zijn zoektocht naar een nieuwe richting voor zijn leven samen zou vallen met de introductie van het liberale economische beleid van Michail Gorbatsjov’s perestrojka. Hierin werd het ondernemerschap bemoedigd. De jonge Michail zou zijn start als entrepreneur maken met het openen van een café. Het duurde echter niet lang voordat hier een import en export operatie bij kwam. 2 jaar na het openen van zijn eerste café zou hij de holding waarin hij zijn ondernemingen verenigde omzetten in een bank met zo’n 8 miljoen dollar aan kapitaal.

Menatep en de koopwoede van Michail Chodorkovski

Deze nieuwe bank, in 1990 omgedoopt tot Menatep, zou één van Ruslands’ eerste private banken zijn. Chodorkovski greep vervolgens de val van de Sovjet Unie in 1991 aan om in snel tempo een fortuin te vergaren met de handel in vreemde valuta en grondstoffen. Vele staatsondernemingen van de voormalig Sovjet Unie kwamen onder de hamer. De slimme ondernemer maakte gebruikt van zijn nieuwe fortuin om veel van deze bezittingen over te nemen.

In de vroege jaren 90 zouden Menatep en haar zusteronderneming Rosprom meerderheidsbelangen in tientallen ondernemingen verspreid over Rusland vergaren. De grote klapper was echter de aankoop van Ruslands op-een-na-grootste olieconcern Yukos in 1995. Menatep zou de veiling van deze onderneming winnen door met zo’n 350 miljoen dollar het op-een-na-hoogste bod uit te brengen. Aangezien Menatep ook de bank was die de veiling overzag hadden ze het hoogste bod even daarvoor gediskwalificeerd. En dit om een twijfelachtige technische reden.

Eventjes de rijkste Rus

Het nieuwe hoofd van Yukos zou korte tijd de rijkste man van Rusland zijn. Michail Chodorkovski was de meest zichtbare van de Russische elite die hun rijkdom aan de val van de Sovjet Unie te danken hadden, de oligarchs. Deze groep zou in de daaropvolgende jaren veel politiek kapitaal in het regime van Boris Yeltsin steken. Na het plotselinge aftreden van Yeltsin in 1999 zat de groep dan ook ineens zonder de politieke bescherming. Bescherming die ze in de voorgaande jaren hadden genoten.

Financier van de oppositie

Toen Yeltsin werd opgevolgd door Vladimir Poetin zou deze de oligarchs een ultimatum geven. Ze mochten hun welvaart en hun industriële macht houden zolang zij zich buiten het politieke leven hielden. Michail Chodorkovski deed echter het tegenovergestelde en zou actief de politieke oppositie steunen, zowel in de pers als door middel van financiële steun. Kort daarna zou de Rus worden opgepakt en worden veroordeeld voor belastingontduiking en fraude.

Lees ook: George Soros, de beul van ‘Bank of England’

Van miljardair naar miljonair

De veroordeling betekende dat Yukos werd opgezadeld met een belastingschuld die bijna de complete waarde van de onderneming vertegenwoordigde. De Russische overheid zou onderdelen van de onderneming verkopen aan binnen- en buitenlandse kopers om deze schuld te innen. Dit hield in dat de miljardair vanuit zijn gevangenis zijn vermogen zag verdampen. Binnen een jaar tijd was de man van 15 miljard nog maar 2 miljard waard.

Tegenwoordig wordt het vermogen van de Rus geschat op zo’n 150 miljoen dollar, wat grotendeels voortkomt uit een holding in Gibraltar. Deze holding bevatte lange tijd alle bezittingen van de oliemaatschappij en heeft sinds het uiteenvallen van de oliemaatschappij in veel landen buiten de Russische invloedssfeer rechtszaken aangespannen over de rechtmatigheid van de verkoop van haar bezittingen. In verschillende landen zijn deze rechtszaken gewonnen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.