Lakshmi Mittal

Lakshmi Mittal staat aan het hoofd van Mittal Steel, onder zijn leiding groeide het kleine familiebedrijf uit tot één van ‘s werelds grootste staalbedrijven. Met meer dan 150.000 werknemers, gespreid over 14 landen is ArcelorMittal vandaag een gigantische reus maar volgens kwatongen (en beurscijfers) één op lemen voeten.

In 2005 was hij nog de op twee na rijkste man ter wereld, beroemd werd hij bij het grote publiek toen hij voor meer dan 100 miljoen euro het Kensington Palace in hartje Londen kocht. Door Londenaars werd het duurste privéhuis ter wereld al snel omgedoopt tot Taj Mittal. Het succes van Mittal is de jongste tijd wat aan het tanen. Momenteel is hij maar 82ste op de lijst der rijken. Bovendien belooft de toekomst niet veel goeds want de internationale vraag naar staal neemt jaarlijks af. Velen stellen zich de vraag of Mittal wel nog een toekomst heeft.

De beginjaren

Lakshmi Mittal werd in 1950 geboren in Saldupur, India. In zijn tienerjaren verhuisde het voltallige gezin richting Calcutta, daar werd zijn vader partner in een klein staalbedrijf. Dankzij dit bescheiden succes kon Mittal sr. zijn zoon naar het prestigieuze St. Xaviers sturen. Aan deze lokale universiteit zette hij belangrijke stappen in zijn carrière, na zijn schoolloopbaan ging hij aan de slag in het familiebedrijf.

Mittal Steel

De jonge Mittal zou vervolgens in 1976, op 26-jarige leeftijd, zijn vader overhalen een in verval geraakte Indonesische staalfabriek te kopen. Deze staalfabriek vormde de basis van zijn toekomstige staalimperium. Hij richtte zijn eigen onderneming op, Ispat, en voerde ingrijpende moderniseringen door in de fabriek. Via zijn onderneming herhaalde hij dit enkele keren. Een succesvolle modus operandi want binnen erg korte tijd had Ispat fabrieken in Trinidad, Mexico en Algerije. 

Zijn groeiende imperium kreeg een flinke boos na de val van de Sovjet-Unie. Mittal zag de mogelijkheden na het communisme en kocht oude staalfabrieken op, voerde de nodige saneringen door en maakte ze succesvol. Na een naamsverandering, Ispat werd Mittal Steel, volgden nog meerdere aankopen en fusies. Uiteindelijk werd Mittal Steel in 2004 dé grootste staalfabrikant ter wereld.

En toen kwam Arcelor

In 2006 volgde een nieuwe mijlpaal. Mittal Steel had toentertijd 1 grote concurrent namelijk Arcelor. Beide ondernemingen gingen de fusie aan en ArcelorMittal zag het levenslicht. De rol van Lakshmi Mittal is nog altijd belangrijk maar zijn aandeel in de nieuwe groep daalde wel. Waar hij vroeger 88% in Mittal Steel had, nam de invloed af naar 45% voor hij en zijn familie.

Het vermogen en de toekomst van Lakshmi Mittal

Lakshmi Mittal vertegenwoordigt op dit moment een vermogen van iets minder dan 10 miljard dollar, ooit werd dit geraamd op 19,4 miljard dollar. Hijzelf, en uiteraard ook de onderneming heeft echter flink te leiden onder de globale afname in vraag naar staal en zou in 2014 een verlies van ruim een miljard dollar op een omzet van bijna 80 miljard laten noteren.

De industrieel blijft de toekomst van de onderneming echter, ondanks herstructureringen en de sluiting van twee fabrieken in Zuid-Afrika zonnig inzien. Vooral in de BRIC landen -Brazilië, Rusland, India en China- verwacht Mittal een sterk toenemende vraag wat zich vertaalt in meer investeringen in gerelateerde ondernemingen in China. Met zijn opvolging moet Lakshmi niet inzitten want zowel zijn dochter als zijn zoon staan al klaar in de coulissen.

Bekende quotes van Mittal

“Aan het einde van de dag is er geen ruimte voor emoties in de zakenwereld.”

“Denk altijd buiten de gebaande paden en omarm de kansen die je gepresenteerd krijgt, wat deze ook mogen zijn.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.