John Templeton

“Wil je het beter doen dat de rest? Dan moet je het anders doen dan de rest.” – John Templeton

Leven van John Templeton

John Templeton zag het levenslicht op 29 November 1912 in een arme familie in Tennessee. Goede prestaties op school maakten dat de investeerder aan Yale University economie kon studeren waar hij in 1934 als één van de beste studenten van zijn jaar zou slagen. Hij haalde zijn master in de rechten aan Oxford en ging werken bij Fenner & Beane, een van de firma’s die later zou opgaan in Merrill Lynch.

Tijdens de Grote Depressie in 1937 zou Templeton met enkele compagnons Templeton, Dobbrow & Vance starten. In 1939, toen de hele wereld zijn aandelen aan het verkopen was, leende de investeerder 10.000 USD om 100 aandelen te kopen in elk bedrijf dat voor minder dan een dollar per aandeel verhandelde. Met uitzondering van vier aandelen, zou hij ze allemaal weer met winst verkopen.

Hij was een actief investeerder tot het einde van de jaren ’90 en heeft tijdens zijn jaren op de markt enkele bijzonder succesvolle investeringen gedaan. In 1999 werd Templeton door Money Magazine de ‘beste aandelenhandelaar van de eeuw’ genoemd. Vlak voor zijn overlijden in 2008 mocht John Templeton zich miljardair noemen.

Lees meerWaarom moeten jongeren zo snel mogelijk aan de slag met beleggen?

Investeringsfilosofie John Templeton

Zoals het een goede waardeinvesteerder beaamt, was Templeton van mening dat de beste tijd om aandelen te kopen was wanneer mensen bang waren en prijzen laag. Hij beperkte zich daarbij niet tot bepaalde sectoren, landen of de grotere bedrijven. Het kwam regelmatig voor dat John Templeton investeerde in aandelen waar andere beleggers nog nooit van gehoord hadden.

Als een van de eerste echte internationale investeerders kwam Templeton al snel tot de ontdekking dat de beste koopjes vaak buiten de Verenigde Staten te vinden waren. Zo investeerde hij in de vroege jaren ’60 veel in Japan, waar aandelenprijzen een dieptepunt bereikt hadden. Ook investeerde hij in enkele kleine Canadese ondernemingen in de onroerend goed sector die op een zeer lage prijs-winst verhouding verhandelt werden.

Volgens Templeton was er geen simpele formule om de beste aandelen te vinden, maar zijn er ruim 100 factoren waar je als investeerder rekening mee dient te houden. De vier criteria die bovenaan Templeton’s lijst stonden waren:

  • Prijs-Winst verhouding
  • Winstmarge
  • Waarde van de onderliggende roerende en onroerende goederen
  • Consistentie van de groeicijfers

Lees meerWat zijn de 8 niveaus van value investing?

In het jaar 2000 gaf Templeton voor het eerst aan nergens koopjes te kunnen vinden. Vnl. doordat de markten wereldwijd overgewaardeerd waren. Hij raadde iedereen aan zeker 75 procent van hun bezittingen in obligaties om te zetten en valuta te diversificeren omdat hij verwachtte dat de Amerikaanse dollar zou kelderen. In beide gevallen zou de geschiedenis Templeton gelijk geven.

Quotes John Templeton

“Investeer op het moment van maximaal pessimisme.”

“De gevaarlijkste woorden voor een investeerder zijn ‘Deze keer zal het anders gaan.'”

“Als we iets bescheidener zouden zijn over onze eigen kennis, zouden we harder op zoek gaan.”

“Bull markten worden in pessimisme geboren, groeien dankzij scepsis, worden volwassen dankzij optimisme en sterven in euforie.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.