Jérôme Kerviel, de ex-trader van de bank Société Générale, moet maar 1 miljoen euro terugbetalen aan zijn voormalige werkgever. Daarmee komt de Fransman goed weg. In eerste instantie was Kerviel veroordeeld tot de terugbetaling van 4,9 miljard euro.

De zaak Kerviel dateert al uit 2008. De jonge trader Jérôme Kerviel liet zich in met ongeoorloofde transacties. Hij ging aan het speculeren met meer dan 50 miljard euro. Via frauduleuze methodes en hacking ontweek hij controles. Door het roekeloze en illegale gedrag van Kerviel verloor de bank uiteindelijk 4,9 miljard euro. Société Générale kwam door de acties van Kerviel dan ook in zwaar weer terecht. Topman Daniel Bouton diende zelfs zijn ontslag in. Finaal werd Kerviel veroordeeld tot een effectieve celstraf van 3 jaar en de totale terugbetaling van zijn frauduleuze transacties.

Lees meer: Dit zijn de gekste aandelen zeepbellen ooit

Kerviel tekende verzet aan bij het Hof van Cassatie. Daar ving hij deels bot want de uitspraak werd bevestigd. Het hof oordeelde echter dat de terugbetaling van 4,9 miljard euro buiten alle proportie was. In een nieuwe rechtszaak oordeelde de rechter dat een boete van 1 miljoen euro voldoende was.

Steekspel tussen Jérôme Kerviel en Société Général blijft duren

Toch betekent dit niet het einde van het juridisch getouwtrek tussen Kerviel en Société Général. Jérôme Kerviel gaat voor de volledige vrijsprak en vindt dat hij niks meer moet aan zijn ex-werkgever. Daar kreeg hij overigens in juni 2016 gelijk in toen een Parijse rechter oordeelde dat Kerviel zelfs een vergoeding verdiende op basis van een onterecht ontslag. Société Général ging echter in beroep tegen deze beslissing.

Lees meer: Internetoplichter belooft buitenaardse rendementen

Jérôme Kerviel wordt de twijfelachtige eer toegedicht de meest succesvolle rogue trader uit de geschiedenis te zijn. Daarmee laat hij de zelfs de beruchte Nick Leeson achter zich, die Barings Bank over kop liet gaan door hen met een verlies op te zadelen van ‘slechts’ £ 827 miljoen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.