Jeff Bezos

Jeff Bezos, de naam spreekt nu al tot de verbeelding. In de Verenigde Staten heeft hij sinds 1995 een legendarisch statuut bereikt. Toen richtte hij het razendpopulaire amazon.com op. Al meer dan 20 jaar staat Amazon synoniem voor vernieuwing en niet onbelangrijk: gigantische omzetten.

Het verhaal gaat dat Bezos, reeds als peuter pogingen waagde om zijn bed van binnen de ontmantelen. Voor sommigen was dit al een vroeg voorteken voor de man’s grootse intelligentie en vernuft.

Het vroege leven van Jeff Bezos

Bezos bracht de eerste jaren van zijn leven door in Texas, als zoon van een welstellende familie. Zijn moeder en vader zouden na zijn eerste jaar uit elkaar gaan, waarna zijn moeder hertrouwde met een Cubaanse immigrant, Mike Bezos.

Toen de toekomstige ondernemer in zijn tienerjaren met het gezin naar Miami verhuisde maakte hij al snel indruk op school. Niet alleen zijn punten spraken tot de verbeelding, als middelbare scholier vond hij nog de tijd om een eigen eerste onderneming op te richten: Dream Insitute, een zomerkamp voor jongere schoolkinderen.

Princeton

Voor Bezos begon het echte leven pas toen hij werd toegelaten tot het prestigieuze Princeton University. In 1986 studeerde hij summa cum laude af in de informatica en elektrotechniek. Deze adelbrieven illustreerden zijn bevlogenheid en bovengemiddelde intelligentie en opende vele deuren. Wall Street bedrijven stonden aan te schuiven om de jonge kerel in te lijven.

Wall Street

Bezos opmerkelijke présence ging niet onopgemerkt voorbij. Na een vlotte introductie op Wall Street ging hij aan de slag bij Fitel, Bankers Trust en investeringsmaatschappij D.E. Shaw. Daar was het waar hij in 1990 de jongste vice-president uit de geschiedenis werd. Tegen alle verwachtingen in zei hij vaarwel tegen het uitdagende Wall Street en zegde hij zijn baan op. De lokroep van het ondernemerschap klonk te fel voor de ambitieuze Bezos.

Amazon.com

Dat dit de juiste beslissing was werd al snel duidelijk. In 1995 opende hij de website Amazon.com, een online boekenwinkel. Binnen 30 dagen realiseerde de nieuwe onderneming al duizenden verkopen in de VS. En al gauw ging het bedrijf internationaal: maar liefst 45 landen volgden al heel snel. In 2 maanden tijd werd een wekelijkse omzet van 20.000 dollar gerealiseerd. Twee korte jaren later zou Amazon naar de beurs gaan en daarmee was de basis van het vermogen van Bezos gelegd.

Lees meer: Is Amazon straks een biljoen dollar waard?

De investeringen van Jeff Bezos

Naast zijn aandeel in Amazon, waarvan de ondernemer nog steeds CEO is, is Bezos bekend als vooruitziend investeerder. Veel van deze investeringen vinden plaats via Bezos Expeditions, het persoonlijke venture capital investment fund van de Amerikaan.

Bezos Expeditions investeert vooral in technologische en digitale ondernemingen. Bekende voorbeelden zijn vroege investeringen in Twitter, AirBnB en Makerbot, maar ook game developer GSN, online magazine Business Insider en spellenwebsite Kongregate. De grootste gemene deler in al zijn financiële investeringen is nog altijd technologie.

Lees meer: Is cloud computing interessant om in te investeren? En wordt Amazon hierin wereldleider?

Adviezen en quotes

“Ik krijg zeer zelden de vraag: wat verandert er niet in de komende 10 jaar?” Een zin die Bezos vaak gebruikt wanneer hij zijn zakelijke- en investeringsstrategie toelicht. Hij focust zich hierbij op menselijke behoeften die in de nabije toekomst niet fundamenteel zullen veranderen, zoals het voorbeeld dat consumenten over 10 jaar nog steeds de laagst mogelijke prijzen willen.

“Ik denk dat zuinigheid vooruitgang veroorzaakt, zoals ook andere beperkingen dat doen. Een van de enige manieren om jezelf uit financiële problemen te krijgen is je weg naar buiten uit te vinden.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.