Donald Trump is niet de succesvolle investeerder die hij denkt te zijn

Donald Trump is de jongste tijd niet uit het nieuws weg te branden. De 69-jarige miljardair probeert via de republikeinse voorverkiezingen een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Onder het motto “Make America Great Again” scharen honderdduizenden Amerikanen zich achter de succesvolle zakenman. Maar is Trump wel zo succesvol als hij zelf beweert?

It takes brains to make millions, it takes Trump to make billions”, een slogan van een van Trumps vele bedrijven. Aan zelfvertrouwen heeft Trump alleszins geen gebrek. De uitspraak zou ook wel eens meer waarheid kunnen bevatten dan hij zelf voor mogelijk acht. Een nieuwe analyse van Trumps vermogen suggereert dat hij ook een miljardair zou zijn geworden mocht hij geen vastgoedcarrière hebben uitgebouwd. Had hij zijn erfenis van zijn vader geïnvesteerd in een fonds, dan was hij vandaag even rijk. Zijn kapitaal komt dus niet voort uit verstandige investeringen maar eigenlijk kreeg hij het gewoon van zijn vader. Op die manier klopt zijn slogan “It takes Trump to make billions” natuurlijk wel, alleen is het niet Donald J. Trump maar Fred Trump.

Het Amerikaanse nieuwsmagazine National Journal dook wat dieper in het kapitaal van de familie Trump. Vader Fred Trump was in 1974 ongeveer 200 miljoen dollar waard. De vastgoedtycoon had 5 kinderen, waardoor Donald Trump’s erfenis ongeveer 40 miljoen dollar bedroeg. Had hij op dat moment het volledige bedrag geïnvesteerd in de S&P 500 (de aandelenindex van de Verenigde Staten die een betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt) en alle dividenden opnieuw geïnvesteerd, dan had hij nu een vermogen van 3,4 miljard dollar. Zijn vermogen vandaag wordt, afhankelijk van de bron, geschat tussen de 2,9 miljard dollar (Bloomberg) en 4 miljard dollar (Forbes).

 

En het kan nog erger. Trump kon eigenlijk nog veel rijker geweest zijn mits een competent financieel inzicht. Na de recessie van begin jaren 80 was Trump ongeveer 200 miljoen dollar waard. Als hij toen zijn volledige kapitaal in de S&P 500 had gestopt, dan was hij nu een duizelingwekkende 6,3 miljard dollar waard geweest.

Voor de doorsnee toeschouwer van de Amerikaanse verkiezingen en de complete pantomime eromheen, zijn deze bedragen van weinig belang. Anderzijds is het wel frappant dat een mogelijke presidentskandidaat zich jaren beroept op een uitstekende neus voor lucratieve deals en kwalitatieve investeringen, en daar dan ook legitimiteit uit put om zijn verhaal te vertellen. Allesbehalve indrukwekkend!

(Bron vox.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.