Warren Buffett geeft nog maar eens raad

Wie zich in een bepaalde situatie afvraagt “Wat zou Warren Buffett doen”, kan zich buigen over heel wat advies die hij verstrekt in zijn jaarlijkse brieven aan aandeelhouders van Berkshire Hathaway. Het maakt niet uit of je nu een huis wil kopen en een woonlening overweegt, of als je een ondernemer bent die een overname overweegt: hij heeft voor iedereen wel een advies voor een beter financieel leven.

De lijst met de adviezen van Warren Buffett om iets niet te doen, neemt gestaag toe. Al heel wat van zijn eigen werknemers, managers of collega-investeerders behoedde hij zo voor fouten. Even een overzicht van alle dingen die je beter niet doet volgens de Amerikaanse beursgoeroe:

Niet focussen op de dagelijkse schommelingen van de aandelenmarkt. Hierover zegt Buffett: “Wedstrijden worden gewonnen door spelers die zich concentreren op het veld, op de ploegmakkers en op de tegenstrevers, niet door spelers die hun ogen niet kunnen afwenden van het scorebord. Als je het wel leuk vindt om op zaterdag en zondag even niet naar de beurskoersen te moeten kijken, probeer het dan ook eens op een weekdag”.

Niet te enthousiast worden wanneer jouw investeringen stijgen bij een groeiende markt. Buffett deed de uitspraak in 1996 toen hij applaus kreeg omwille van de winsten die hij boekte in 1995. Zelf relativeerde hij al snel door het enthousiasme te temperen en iedereen er op te wijzen dat de winsten niet écht exceptioneel waren.

Niet afgeleid worden door macro-economische voorspellingen. Hoewel Buffett een langetermijnbelegger pur sang is, hecht hij weinig geloof aan macro-economische voorspellingen. Een doorslaand succes vindt hij het allemaal niet. En weinig concrete info doen hem vandaag de dag veranderen van inzicht.

Geen beperkingen qua sector. Volgens Buffett stelt geen enkele regel dat je jouw geld moet investeren in de sector waar je het gemaakt hebt. Je moet de kansen zoeken waar ze liggen en niet waar je ze ooit vond.

Geen geloof hechten aan formules en modellen. Of op z’n minst een gezonde dosis argwaan koesteren tegenover modellen die zich baseren uit het verleden. Modellen kunnen er best impressionant uitzien maar al te vaak gaan ze uit van veronderstellingen.

Niet stilstaan bij fouten maar je verantwoordelijkheid nemen. Fouten gebeuren nu eenmaal, geef ze een doel en erken ze, analyseer ze en leer er vooral uit.

Geen vragen stellen met voor de hand liggende antwoorden. “Je vraagt je kapper toch ook niet of je haar geknipt moet worden? Het antwoord zal datgene zijn wat het best is voor de man met de schaar in handen”, vertelde Buffett ooit eens.

Geen toegevingen doen tegenover drie zaken: Buffett noemt het een ABC waartegen hij vecht: arrogance (arrogantie), bureaucracy (bureaucratie) en complacency (zelfingenomenheid).

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.