Dit is de ultieme investeringsstrategie van Warren Buffett

Het hoeft niet te verbazen dat de investeringsstrategie van Warren Buffett mythische proporties heeft aangenomen. Een investering van ongeveer 8.000 euro in Berkshire Hathaway in januari 1990 was in september 2019 al 316.000 euro waard. Zet dit maar eens af tegenover andere investeringen. Maar hoe bereikte Buffett al dit moois? Hieronder vind je zijn interessantste tips.

Buffetts filosofie

Warren Buffett is een fervente aanhanger van de Benjamin Graham school. De heren lopen hoog op met value investing, een investeringsstrategie waarbij ze zoeken naar aandelenkoersen die de intrinsieke waarde van een bedrijf niet correct weergeven. Een universele manier om de intrinsieke waarde van een bedrijf te bepalen is er helaas niet. Meestal kan je dit inschatten door enkele fundamentele financiële bedrijfsresultaten te analyseren.

Net zoals koopjesjagers zoeken aanhangers van de value investing naar buitengewone aandelen die volgens hen ondergewaardeerd worden door de markt. Aandelen die heel wat waard zijn maar niet naar waarde worden geschat door de meerderheid van de kopers. Op het eerste zicht een heel eenvoudige investeringsstrategie maar vergis je niet.

Value investing als motor

Warren Buffett slaagde er in om value investing naar een hoger niveau te tillen. Heel wat investeerders erkennen niet dat je de markt kan kloppen maar ze vertrouwen er wel op dat lage aandelen -die een groot potentieel hebben- uiteindelijk zullen stijgen. Buffett echter is helemaal niet begaan met de vraag en het aanbod van een aandelenmarkt. Meer zelfs, de aandelenmarkt in zijn totaliteit kan hem niks schelen. Vandaar ook zijn uitspraak: “Op korte termijn is de markt een populariteitspoll, op lange termijn is het een weegschaal”.

Lees meer: Wat zijn de 8 niveaus van value investing?

Hij kiest aandelen enkel en alleen op basis van het algemene potentieel van een bedrijf. Aandelen bezitten voor een langere tijd, heeft niet tot bedoeling om geld te verdienen volgens Buffett. De goeroe vindt het veel belangrijker om (mede-)eigenaar van een bedrijf met een stevige cashflow te zijn. Wanneer Buffett dus investeert in een bedrijf, dan is hij niet begaan met de markt -en of die markt de waarde van het bedrijf zal erkennen. Buffett stelt zich eerder de vraag hoe goed het bedrijf geld kan verdienen aan zijn business.

Dé investeringsstrategie van Warren Buffett

Nu bekijken we even hoe Buffett die laaggeprijsde aandelen vindt door zichzelf enkele eenvoudige vragen te stellen. Aan de hand van deze summiere checklist slaagt de meester er in om ondergewaardeerde aandelen op te sporen. Uiteraard zijn dit niet alle ingrediënten van zijn Buffetts geheime investeringsstrategie.

1. Haalt het bedrijf consequent goede resultaten?

Soms verwijzen ze naar return on equity (ROE) als de aandeelhouders ROI. Dit vertaalt hoeveel geld aandeelhouders verdienen met hun aandelen. Buffett bekijkt altijd eerst de ROE om te zien hoe een bedrijf presteerde ten opzichte van andere bedrijven uit de industrie.

Je berekent dit door de courante winst te delen door de eigen middelen. Met andere woorden een onderneming met een ROE van 25 procent, maakt 25 euro winst per honderd euro aan eigen middelen. Hoe hoger de ROE, hoe beter het gesteld is met de rentabiliteit van het bedrijf. Voor Buffett is de ROE van één jaar echter geen goede graadmeter. Een positieve ROE van minstens 5 à 10 jaar op een rij, dat is een belangrijke eis van Buffett.

2. Kon het bedrijf overtollige schulden schuwen?

De verhouding schulden en eigen middelen is nog zo’n belangrijke karakteristiek om op Buffetts radar terecht te komen. Een bedrijf dat geld gaat lenen om te investeren, is minder aantrekkelijk voor de Amerikaanse beursgoeroe dan een bedrijf dat beroep doet op gelden van aandeelhouders.

Lees meer: 5 sleutelfactoren van de fundamentele analyse

Door de totale passiva te delen door het eigen vermogen krijg je een waardeverhouding. Hoe hoger de verhouding, hoe hoger het schuldenaandeel van het bedrijf.

3. Zijn de marges groot? En nemen ze toe?

De winstgevendheid van een bedrijf hangt niet alleen af van de ruime marges die behaald worden. Slaagt het bedrijf er ook in om die marges uit te bouwen? Om een duidelijk historisch overzicht te krijgen, kijk je beter 5 jaar terug. Een grote winstmarges duidt er op dat de zaken goed draaien, stijgende marges betekenen dan weer dat het bedrijf efficiënt en succesvol beheerd wordt.

4. Hoe lang is het bedrijf al publiek?

Enkel bedrijven die 10 jaar bestaan, maken kans op een Buffett-investering. Met als resultaat dat heel wat technologiebedrijven die in het jongste decennium hun IPO kenden, in het oog sprongen bij de eigenaar van Berkshire Hathaway. (Daarnaast beweert hij nooit te zullen investeren in bedrijven waarvan hij de industrie niet ten volle kent en begrijpt). Ook deze karakteristieken snijden hout. Value investing houdt immers in dat bedrijven op lange termijn de test doorstaan.

5. Is de productie afhankelijk van een commodity?

Je kan deze vraag (en het antwoord) beschouwen als een radicale manier om te schiften in het aantal bedrijven. Maar zo ziet Warren Buffett het helemaal niet. Voor hem is deze vraag zeer belangrijk. Hij neigt ernaar om bedrijven die afhankelijk zijn van commodities zoals olie en gas te negeren. Een bedrijf dat geen unieke meerwaarde biedt tegenover andere bedrijven uit de sector, zijn voor Buffett onaantrekkelijk. Hij noemt dit de slotgracht of commercieel voordeel. Hoe breder de slotgracht, hoe moeilijker het zal worden voor concurrenten om aansluiting te vinden.

6. Is een aandeel kopen met 25 procent korting een topper?

Ja, dit is een topper! Maar… dan volgt altijd die onvermijdelijke maar. De vijf voorgaande tips hebben absoluut een groot belang in de investeringsstrategie van Warren Buffett. Dé onderwaardering van aandelen is voor een value investor uiteraard van levensbelang. Hoe je kan bepalen wat de eigenlijke waarde van een bedrijf nu is, is helemaal niet zo eenvoudig. Je komt er niet door wat basiszaken te analyseren. Het vergt een diepgaand onderzoek met zelfs enkele kwalitatieve variabelen die niet onmiddellijk in dollars uit te drukken zijn.

Eens Buffett de intrinsieke waarde van het bedrijf in zijn totaliteit bepaald heeft, vergelijkt hij dit met de huidige marktwaarde. Wanneer de intrinsieke waarde minstens 25 procent hoger ligt, dan gaan de lichtjes branden ten huize Buffett.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.