Rogue traders: een ras apart

Rogue traders, speciale gevallen! Ze kregen de verantwoordelijkheid over veel kapitaal, gingen vervolgens hun boekje te buiten en stapelden op een onvoorstelbare manier torenhoge verliezen op. We verzamelden voor jou de 3 grofste rogue traders uit de geschiedenis. Samen verspilden ze maar eventjes 10,7 miljard dollar.

We hadden gerust een lijst van de 10 of 20 ergste rogue traders kunnen samenstellen maar we beperken ons even tot deze drie omwille van hun frappante verhalen en de exorbitante bedragen van hun uitspattingen.

1. Kweku Adoboli van UBS

De Zwitserse bank haalde het nieuws toen één van hun traders, Kweku Adoboli, hen opzadelde met een verlies van 2,3 miljard dollar. De rogue trading van Adoboli kon er maar komen door kennis van het interne werken bij UBS. Eerder was hij aan de slag op de backoffice-afdeling van de Zwitserse investeringsbank. Op die manier kon hij traden zonder over de nodige accreditaties te beschikken.

Bij UBS leed geen enkele van de rijke privéklanten verlies door het rogue traden van Kweku Adoboli. Hoeveel reputatieschade de bank opliep door dit voorval is niet makkelijk te meten.

2. Nick Leeson van Barings Bank

Dit is met grote zekerheid de bekendste rogue trader uit de geschiedenis. Hij bracht in zijn eentje zowat de bekendste bank uit Groot-Brittannië ten val. Toen zijn bazen zijn misdaad in 1995 ontdekten, was het verlies al opgelopen tot 1,3 miljard dollar. Leeson was nochtans een grote ster binnen Barings Bank. Hij rijfde grote winsten binnen met het traden in derivaten en futures.

Zo leek het althans, want de mislukte deals verborg hij in een aparte account. De verliezen stapelden zich op en hij ging steeds risicovoller te werk in de hoop een deel van het geld te kunnen recupereren. Maar het ging van kwaad naar erger. Uiteindelijk betekenden de acties van Nick Leeson het einde voor Barings Bank. Het instituut werd voor 1 pond overgenomen door ING.

3. Jérôme Kerviel van Société Général

Bij Société Général zijn ze nog niet helemaal bekomen van de doortocht van Jérôme Kerviel. Hij veroorzaakte een verlies van 7,1 miljard dollar. De toen 31-jarige rogue trader werkte aanvankelijk, net als Adoboli op de backoffice-afdeling van de bank. Zo kende hij de achterpoortjes en slaagde hij er in zonder de nodige goedkeuringen gigantische deals af te sluiten. Jérôme Kerviel ging aan het spelen met ongeveer 50 miljard dollar. En dat liep dus niet goed af.

De impact voor Société Général was enorm. Niet alleen schoot de volledige winst van 2007 erbij in, daarnaast rolden ook nog behoorlijk wat koppen. De rogue trading van Kerviel scherpte het interne beleid bij Société Général aan, waardoor naar eigen zeggen dergelijke uitwassen niet langer mogelijk zijn.

Lees meer: Rogue trader Jérôme Kerviel moet maar 1 miljoen betalen

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.