Charlie Munger

Veel te weinig bedrijfsleiders begrijpen en respecteren de kracht van de menselijke psychologie zoals Charlie Munger dat deed. Als voormalige CEO van Wesco en vicevoorzitter van Warren Buffetts Berkshire Hathaway, bouwde Munger geduldig aan zijn miljardenimperium. Dat deed hij door op een onnavolgbare manier IQ en EQ te combineren.

Munger deelt niet zo vaak adviezen als zijn vriend en businesspartner Warren Buffett. “Het interesseert me niet om andere mensen te leren hoe je rijk moet worden”, vertelde Charlie Munger ooit aan een publiek. Toch staat hij bekend als een evangelist voor meer emotioneel en psychologisch bewustzijn. Hier zijn 5 Charlie Munger lessen voor meer psychologische intelligentie voor de dagdagelijkse investeerder.

1. Leer de menselijke psychologie te doorgronden

“Ik begon de menselijke psychologie en de verkeerde inschatting als gevolg van menselijke fouten bijna tegen mijn wil te bestuderen”, zei Munger. “Ik negeerde het allemaal tot ik besefte dat mijn gedrag me heel wat geld kostte”. Heel wat van zijn inzichten en reflecties vind je terug in de speech die hij in 1995 gaf aan Harvard. Munger adviseert alle economische actoren om de menselijke psychologie beter te bestuderen. En nog belangrijker: zo kunnen ze hun eigen denken beter begrijpen en kaderen.

Door een beter begrip van het menselijk denken kunnen zelfs de meest rationele investeerders heel wat scherpere inzichten krijgen. Het onderbewuste en de beïnvloeding van emoties zijn een belangrijke factor in de financiële wereld.

2. Geduld en goede timing

Net als Buffett apprecieert ook Munger een flinke portie geduld en schat hij integriteit en discipline erg hoog in. Ze besteden geen tijd om uit te vissen wat de massa denkt. Ook de waan van de dag laten ze aan zich voorbij gaan. In de plaats daarvan investeren ze hun tijd in het ontwaren van dé echte opportuniteiten.

Over de crisis in 2008 zei hij: “Starten wanneer de markt klappen krijgt vraagt moed. Niet starten wanneer de markt op z’n best is vergt karakter”.

3. Investeren vraagt meer dan een hoog IQ

Munger is zonder twijfel een intelligent man. Toch kent hij zijn succes niet toe aan zijn IQ maar aan zijn lange beleggingshorizon. “Mensen proberen slim te zijn, ik probeer gewoon om geen idiote dingen te doen”, aldus Charlie Munger. In veel gevallen volstaat het om te leren wat niet werkt en die zaken vervolgens niet te herhalen.

Daarin volgt hij Warren Buffett die ooit zei dat investeren niet draait om het hoogste IQ. “Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ”.

4. Ken jouw grenzen

Zowel Charlie Munger als Warren Buffett lieten de technologiesector lang links liggen omdat ze de markt niet begrepen. Dit inzicht behoedde hen voor grote verliezen toen de internetzeepbel genadeloos knapte in 2000. Buffett besloot intussen toch in zee te gaan met een aantal technologiereuzen.

5. Jaloersheid is een dwaze zonde

Voorzichtig investeren houdt vaak niks meer in dan hebzucht en jaloersheid buiten spel zetten. Overwin je deze menselijke zondes, dan schiet je al een heel eind op in de leer van Charlie Munger. Hij vindt deze emoties ook bijzonder irrelevant want ze vertellen niks over de basics van een onderneming.

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.