Carl Icahn

Carl Icahn vindt het geen probleem om in de schijnwerpers te staan. Hij zoekt de schijnwerpers vaak zelfs bewust op. De miljardair heeft een sterke persoonlijkheid, een scherpe geest en deinst niet terug van uitdagingen en conflicten. Wat is zijn verhaal?

Leven en opleiding van Carl Icahn

Carl Icahn is een geboren New Yorker. Beide ouders gaven les op school en zijn vader was daarnaast opera zanger. De investeerder studeerde aan Princeton University, waar hij zijn bachelor in de filosofie haalde. Na twee jaar studie aan de medische faculteit van NYU zou de New Yorker in het leger gaan.

Carrière

Na zijn tijd in het leger, begon Icahn aan zijn baan als handelaar in Wall Street. Het duurde niet lang voordat hij, in 1968, zijn eigen bedrijf zou starten: Icahn & Co. Zij specialiseerden zich in de handel in opties. Als een activistische investeerder, zou Icahn vervolgens controlerende posities bij verschillende grote bedrijven innemen waar hij zijn eigen strategieën zou najagen. Ondernemingen waar Carl Icahn dergelijke posities in zou nemen zijn Nabisco, Motorola, Time Warner, Texaco, Western Union en Viacom.

Veel van Icahn’s investeringen werden ondergebracht in American Real Estate Partners L.P., wat in 2007 Icahn Enterprises (IEP) zou worden. IEP is een holding voor ondernemingen in een groot aantal verschillende sectoren zoals investment banking, de automobiel industrie, gaming, onroerend goed en meer. Met een market cap van 12 miljard genereert IEP jaarlijks 15 miljard aan omzet. Carl Icahn bezit zelf 87 procent van de aandelen van IEP en heeft daarnaast nog een persoonlijke portfolio met daarin investeringen in andere ondernemingen.

Investeringsfilosofie

Carl Icahn heeft zijn bijnaam ‘de wrede’ te danken aan een reputatie als genadeloze investeerder met meerdere bekritiseerde overnames op zijn naam. De strategie van de miljardair kent twee verschillende delen: Het activistisch aandeelhouderschap en contrair investeren.

Contrair investeren is de strategie waarbij men tegen het markt sentiment in investeert in slecht presterende ondernemingen om vervolgens de plukken wanneer de prijs terug veert. Icahn kijkt uit naar bedrijven waar andere investeerders niet in geïnteresseerd zijn. Ondernemingen die een slechte koers-winst verhouding hebben of een hogere intrinsieke waarde hebben dan de huidige market cap, waar hij als aandeelhouder veranderingen teweeg probeert te brengen.

Lees meerHoe jij rijk kan worden door geld te investeren

Als activistische aandeelhouder eist Icahn vervolgens veranderingen in de bedrijfsstructuur, strategie of het management. In de loop der jaren heeft Icahn succesvol significante veranderingen teweeg gebracht in de onderneming waarin hij investeerde. Dit is dan ook de reden dat er een schare investeerders zijn die de investeringen van Icahn direct kopiëren, hopend op een toekomstige prijsstijging van de aandelen die ik ook wel de ‘Icahn lift’ wordt genoemd.

Bekende investeringen

Icahn heeft onder andere geïnvesteerd in Trans World Airlines, U.S. Steel, BEA Systems, Motorola, Yahoo!, Apple, Netflix en eBay. Bij Motorola was Carl Icahn een van de drijvende krachten achter de verkoop van de mobiele tak aan Google en hij was ook medeverantwoordelijk voor de splitsing van Paypal en eBay.

Lees meerHoe bedrijven private investeerders kunnen aantrekken

Bekende quotes

“Ik ben geen Robin Hood. Ik houd er gewoon van geld te verdienen.”

“Als je met overnames bezig bent en vrienden wilt maken, koop je een hond.”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.