Bill Gates

Je wordt niet zomaar de rijkste persoon ter wereld. Bill Gates stond gedurende de laatste 25 jaar bijna elk jaar op nummer één als de rijkste man der aarde! Maar dat vermogen verzamelde hij niet in één klap. Het geduldig opbouwen van zijn imperium en zichzelf omringen met de juiste mensen, dat is het grote geheim achter het kapitaal van Bill Gates.

Het juiste advies gevolgd

Bill Gates is wereldwijd bekend als de oprichter van Microsoft. Hij staat in de top drie van de rijkste mensen ter wereld. Al wisselt hij wel eens van plaats met Warren Buffett en Jef Bezos. Gates had het geluk om in een goed gezin te zijn geboren. Zijn vader was advocaat en zijn moeder was lesgeefster. Hij baadde niet in een grote poel van familiefortuin, maar kon dankzij het meer dan gemiddeld inkomen van zijn ouders toch gaan studeren.

Gates maakte echter zijn schoolcarrière niet af, maar toch betekende zijn hogeschool de start van zijn totale vermogen. In plaats van te studeren hing hij vaak rond in het computerlokaal samen met zijn beste vriend en later medeoprichter van Microsoft, Paul Allen. Hij bestudeerde het toestel en de software die erin zat en kon de fouten in het systeem ontdekken. Eén van de bedrijven verbonden aan deze software zag potentieel in de jonge student en zette hem aan het werk.

Op deze manier rolden Bill Gates en zijn tot op vandaag beste vriend Paul Allen in de wereld van de computers en de software. Toen zij samen een softwareplatform hadden ontwikkeld dat veel potentieel leek te hebben, kwam de juridische achtergrond van de vader van Gates goed van pas. Dankzij de octrooien en copyrights die Gates’ vader aanvroeg voor de ontwikkelde software zaten Bill en Paul op een goudmijn. Ze hadden een besturingssysteem ontwikkeld dat iedereen wou, maar niemand mocht kopiëren, en het geld begon binnen te stromen.

Bill Gates heeft altijd alles blijven geven

Bill Gates zegt dat succes een verlammende invloed kan hebben op een ondernemer. Slimme ondernemers, waarvan hun bedrijf een exponentiële groei heeft gekend, nemen hier vaak genoegen mee. Gates beschouwt dit echter als de start. Wie écht bij de rijksten der aarde wilt behoren, moet zich elke dag inzetten. In zijn visie zijn veel verstandige ondernemers opgehouden met nadenken en creatief zijn, eens hun bedrijf een vliegende start heeft genomen.

Lees meer: Zo vindt elke ondernemer het juiste spoor

Gates heeft zich daarom nooit gehaast in het ontwikkelen van software. Of het zo snel mogelijk op de markt gooien van nieuwe technieken. Liever een gestage maar zekere groei, dan te dicht bij de zon willen vliegen. Bouw een imperium dat zich onmisbaar maakt in het dagelijkse leven, liever dan één grote slag te slaan, een snel succes op zak steken.

Blijf de baas van je eigen bedrijf

Daarom heeft Bill Gates er ook heel lang mee gewacht om zijn aandelen publiek te maken. Uiteraard zocht deze ondernemer vaak externe investeerders, durfkapitalisten, private equity,… Maar hij ging er prat op dat hij steeds het grootste deel van de stemrechten bleef bezitten. Zijn goede afkomst zullen hier uiteraard ook wel meegespeeld hebben. Jef Bezos van Amazon gebruikt dezelfde tactiek om zijn bedrijf en zijn kapitaal steeds te doen groeien.

Niet iedere startende ondernemer is natuurlijk in de mogelijkheid om gedurende ettelijke jaren een meerderheid van de aandelen te behouden van zijn bedrijf. Durfkapitaal is soms nodig om het bedrijf de nodige duw in de rug te geven om echte groei te bereiken. Maar eens het geld binnenstroomt, kan je als oprichter stelselmatig eigen aandelen inkopen. En daarnaast, net zoals Bill Gates, een aandelenportefeuille opbouwen die je net zo belangrijk beschouwt als je onderneming. En wie weet behoor jij over een twintigtal jaar ook bij de top drie van rijkste mensen ter wereld!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.