Zo word jij minder afhankelijk van jouw loon

Dagelijks worden er honderden artikels gepubliceerd over jouw persoonlijke financiën en hoe je die het best beheert. Hoewel de meeste behoorlijk steek houden, missen ze toch wel een psychologische inslag. Net die benadering helpt mensen om te breken met oude gewoontes en een nieuwe start te nemen. Ondertussen bombarderen adverteerders jou met reclame waardoor de grens tussen wat je nodig hebt en wat je wil vervaagt.

Voor vrouwen is de impact dubbel zo hard. Zij zijn het die het leeuwendeel van de gezinsuitgaven beheren. Tegelijkertijd zijn het ook zij die minder zelfzeker zijn als het om de persoonlijke financiën gaat. De sleutel om die cyclus te doorbreken is het verlaten van een oud en vertrouwd adagium “geef minder uit en spaar meer”. Streef daarom naar een verandering van de mindset, ruil die consumerende aanpak in voor een actieve investeringsfocus.

Je kan meer geld overhouden door er minder uit te geven. Maar je moet ook durven gaan voor die loonopslag. Of ga bijvoorbeeld voor een bijverdienste. Het is een extra inkomen maar ook meer dan dat. Iemand die een tweede job heeft toont ook zin voor initiatief en werklust. Bovendien krijg je extra skills onder knie. Of je nu leert programmeren en een KMO helpt bij zijn online aanwezigheid of je start zelf een eigen bedrijfje in bijberoep, iedereen zou een tweede inkomen moeten hebben. Meerdere manieren om jezelf van geld te verzien is altijd verstandig. De dag dat een bedrijf zich over je ontfermt is verleden tijd.

Daarnaast is het belangrijk om risico’s te leren nemen. De beste manier hiervoor is investeren en beleggen. Hoewel de meeste vrouwen een aversie hebben tegen investeren en financiële gehussel zijn ze er wel beter in dan mannen. Ook hebben ze een grotere honger naar kennis.

Hoe ga je van start?

De beste manier om te starten is een bepaald bedrag reserveren waarvan je geen schrik hebt om het te verliezen. Als je het investeren aan een ander wil overlaten dan heb je een regenboog aan mogelijkheden. Elk met een verschillend kost en verschillende return. Onafhankelijk van hoe je beslist te investeren is het belangrijk dat je dingen bijleert terwijl je het doet.

Een van de grootste obstakels voor iemand die begint met investeren kan de terminologie zijn. Daarom is het belangrijk dat je begrijpt wat er staat en wat er gebeurt. Vertrouw dan ook niet zomaar op iemand anders. Zorg ervoor dat je genoeg snapt van die rare lingo voor je jouw spaarcenten overdraagt aan een vreemde. Recht voor de raap en duidelijke vragen stellen helpt altijd: “Hoeveel betaal ik aan kosten?”.

Als actieve investeerder zal je anders tegen het leven aankijken. Formuleer gericht doelen die je wil najagen met jouw investering. Wat wil je doen in de toekomst? Wil je opnieuw gaan studeren? Spreekt een tweede huis jou wel aan? Neem je een sabbatjaar? Of wil je vroeger op pensioen om een roman te schrijven in Zuid-Frankrijk? Werk naar dit doe toe en ga doordacht te werk. Laat je niet leiden door wat anderen doen en informeer je als je het even niet meer weet.

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.