The Richest Man in Babylon

Precies 90 jaar geleden, in 1926 om precies te zijn, publiceerde George Samuel Clason een reeks pamfletten in de vorm van een parabel dat zich afspeelde de oude stad Babylon. De pamfletten werden gebundeld in een boek dat bekend werd als ‘The Richest Man in Babylon‘ en uitgroeide tot een klassieker in de financiële literatuur. Het boek vertelt over hoe je zelf kan starten met het bouwen en groeien van jouw kapitaal.

Het verhaal in het boek om rijk te worden werd zo eenvoudig gebracht dat iedereen het vlot kon lezen en er mee aan slag kon. Het verhaal gaat over twee karakters: Bansir die een wagenbouwer was en Kobbi die een muzikant was. Beiden waren zeer bedreven in hun stiel, toch had geen van beiden geld en waren ze arm. Ze gingen op zoek naar advies bij een jeugdvriend Arkad die zeer rijk was geworden en een groot fortuin had vergaard.

De lessen die Arkad aan zijn twee vrienden geeft is het de rode draad door het boek. De hiernavolgende lessen beschrijven gewoontes om rijkdom op te bouwen, waarvan men mag uitgaan dat heel wat miljonairs die hebben gevolgd. De hiernavolgende lessen  

Les 1 – Betaal jezelf eerst – “Start thy purse to fattening”

De eerste les is meteen de allerbelangrijkste. Om rijkdom te vergaren dien je minstens 10% van je inkomen stelselmatig aan kant te zetten. Altijd. Ook al is je inkomen wat lager.

“When I decided that a part of all I earned was mine to keep. And so will you.” zei Arkad. Deze subtiele boodschap is zeer krachtig. Als je niet in staat bent om geld aan kant te zetten, hoe kan je dan rijk worden? Dit is enkel mogelijk door jezelf eerst te betalen van het geld dat je verdient hebt

Heb je je ooit afgevraagd waarom de overheid heel wat belastingen bij het begin aftrekken? De overheid kent deze les zeer goed. Ze betalen zichzelf eerst.

Les 2 – Leef beneden je inkomen (“Control thy expenditures”)

Als je jezelf eerst 10% hebben betaald, dan blijft er 90% van je inkomen over waarmee je kan leven. Een goed zicht op je uitgaven en het onder controle houden van je financiën, geeft je de mogelijkheid om je geld (nadat je jezelf hebt betaald) te besteden aan de dingen die je nodig hebt. Op zich heeft deze les weinig te maken met zuinigheid. Waarop het wel slaat is om een onderscheid te maken tussen de dingen die je wilt en de dingen die je nodig hebt. 

Het beste advies om grotere rijkdom te vergaren is om jouw uitgaven laag te houden ook al stijgt je koopkracht. De meeste mensen hebben de gewoonte om meer uit te geven van zodra de mogelijkheid er is. Toch kan je er meer aan over houden…

Les 3 – Laat het geld voor jou werken (“Make thy gold multiply”)

Investeer je geld zodat het interesten, dividenden of een ander inkomen opbrengt. Hoe groter de investering wordt (elke maand 10% van je inkomen), hoe groter de stroom van passieve inkomsten wordt. Tot het passieve inkomen jouw vaste inkomen overtreft.

” …put each coin to work so that it may reproduce its kind even as the flocks of the field and help bring to you more income, a stream of wealth that will flow constantly into your purse.”

Je kan je terecht afvragen, waarin beleggen? Alhoewel er veel mogelijkheden zijn om je geld te investeren, ga je best je geld stoppen in iets wat je volledig begrijpt. Als jouw kennis en interesse in whisky ligt, investeer dan in whisky; als het in 2-kamer appartementen ligt, dan … Door te beleggen in producten die je begrijpt, verkrijg je er meer kennis over. Je zal ook gemakkelijker tendensen herkennen en weten wanneer het wel en niet interessant is om in te stappen. 

Geld investeren zorgt voor een stabiel en veilig inkomen terwijl je gebruik maakt van de samengestelde interest die je ontvangt op jouw investeringen. Tijd is hierbij de beste vriend. 

4. Voorkom verliezen (“Guard they treasures from loss.”)

Bij het laten groeien van je kapitaal, bepaal je zelf waarin je wilt investeren. De ene investering heeft een ander risico dan de andere. Je kan ook niet altijd een constant rendement verwachten. Om je voorzichtig opgebouwd kapitaal te verzekeren van verliezen, investeer je best in zaken die je kent en waarvan je verwacht dat jouw inleg zeker terugvloeit. 

5. Een eigen huis is de beste investering (“Make of they dwelling a profitable investment”)

Een eigen huis is een kost, geen investering. Vreemd toch om net het tegenovergestelde te stellen dan de titel?

De aankoop en onderhoud van een huis zal geld blijven kosten. Toch kan je het zien als een belangrijke investering voor jezelf en je gezin. Het is een plaats waar je kan genieten van hetgeen je zelf hebt opgebouwd. En als je het goed aanpakt kan een eigen woning je toch heel wat besparen tov het huren van een woning. 

Je mag echter niet de fout maken om een (te hoog) hypothecair krediet aan te gaan. Dat ondergraaft de mogelijkheid om 10% van je inkomen aan de kant te zetten. Je kan beter starten met een kleinere woning (met een lage hypothecaire lening), en pas wanneer je een inkomen ontvangt van je investeringen groter kopen. 

6. Spaar voor je pensioen (“Insure a future income.”)

Zorg voor je eigen ‘spaarpot’ wanneer je op pensioen gaat. Vaak heb je nog heel wat jaren waarvan je wilt genieten. Naast het wettelijke pensioen is het dan aangenaam om de dingen te kunnen doen die je wilt doen, en ook de nodige middelen hebt om eventuele medische kosten te dekken.

Daarom dat je er best zelf voor zorgt om comfortabel op pensioen te gaan. Je doet dit door zelf te gaan sparen voor je pensioen. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden in België om hier voor te zorgen volgens de drie pensioenpijlers: het wettelijk pensioen, het aanvullend of extralegaal pensioen en het individueel pensioenspaarplan.

7. Investeer in jezelf (“Increase thy ability to earn.”)

De allerbelangrijkste investering is in jezelf. Dat kan je doen door jezelf constant te willen verbeteren en bij te leren. Gelukkig heb je vandaag de mogelijkheid om heel wat informatie online terug te vinden.

“Those eager to grasp opportunities for their betterment, do attract the interest of the goddess of fortune. She is ever anxious to help those who please her. And who is she pleased with? She is pleased with those who do – rather than those who merely talk and engage in wishful thinking. Action will lead you forth to the successes you desire.”

Er zijn heel wat onderwerpen waarin je jezelf kan bekwamen, zeer specifiek en all-round. Of je nu leert om gezonder te eten, je skills te verbeteren, geld te verdienen, te beleggen in aandelen, etc. het nemen van initiatieven om te investeren in jezelf maakt jouw kennis rijker. Door meer kennis en ervaring op te doen, word je een betere investeerder.

8. Hou bij wat je netto waard bent (Know where you are and where you are going.)

Om echt te kunnen bepalen waar je er financieel staat, moet je een waarheidsvol overzicht krijgen van je huidige situatie. Je kan dit doen door eens na te gaan hoeveel je momenteel echt investeert. Sparen voor een grote uitgave telt niet mee. Het in kaart brengen van je inkomsten/uitgaven/investeringen is vaak erg ontluisterend. Toch is het een belangrijke eerste stap om te weten waar je staat, zodat je een beeld krijgt waar je naar toe wilt.

Een groot verschil tussen rijke mensen en anderen, is dat rijke mensen vaak een zeer goed idee hebben over hun netto waarde, terwijl de meeste anderen geen idee hebben wat ze hebben laat staan dit bijhouden.

“You cannot manage what you do not measure.” – Bill Hewitt (co-founder of Hewlett Packard)

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.