Invloed van terrorisme op de financiële markten

De financiële markten worden gedreven door een sentiment, een toekomstperspectief die de belegger gunstig of ongunstig inschat. In tijden van terreur en continue dreigingen en spanningen, zijn veel beleggers geneigd om de beurzen te verlaten. Kunnen we dit ook verwachten in de nasleep van de aanslagen in Brussel van 22 maart?

Wie zich op de financiële markten begeeft, doet dit met een inschatting van risico’s. Bij een plots voorval als een terroristische aanslag, schudt men alle kaarten opnieuw. De belegger maakt nieuwe prognoses en vaak zoekt hij andere, meer stabiele beleggingen om zijn geld in onder te brengen. Aanslagen, zoals die in Brussel, Parijs, New York, Madrid of Londen, kunnen een negatieve invloed hebben op de beurskoersen. Voor velen is dat vaak een teken om andere financiële oorden op te zoeken.

Dreiging? Hogere kosten

Bedrijven produceren en maken een inschatting van de kosten en opbrengsten. Een verhoogde terreurdreiging kan extra, onvoorziene uitgaven met zich meebrengen. Kantoren worden beveiligd, risicopremies opgetrokken, en soms sluiten bedrijven zelfs tijdelijk filialen, zoals Starbucks deed kort na de aanslagen in Brussel. Dit zijn maatregelen die wegen op de cijfers en de perceptie van bedrijven. Resultaten die de beurzen in zo’n kwetsbare tijden nog maar eens een knauw geven.

Lees meerBeleggen voor beginners: hoe starten met beleggen?

In haar masterproef “De impact van terrorisme op de financiële markten” maakte Sanne Vandenborre in 2011 een duidelijk onderscheid tussen natuurrampen en terroristische aanvallen. Hoewel beide plotse voorvallen enkele gelijkenissen vertonen, blijkt het effect van terrorisme op de financiële markten toch verschillend te zijn. Negatieve effecten laten zich bij natuurrampen pas een tijdje na de gebeurtenissen voelen. Bij een terreurdaad is het vooral de dag zelf dat de markten in het rood duiken. Op 22 maart was er inderdaad een onmiddellijke drop. Rond 9u30 dook de Bel20 naar 3.375 punten. Maar de dag na de aanslagen steeg de index alweer naar het ‘normale’ niveau van 3.455 punten.

De belegger krijgt bij een dergelijke aanval schrik en kampt met een negatieve toekomst visie. Financiële activiteiten worden niet alleen door een andere bril bekeken, ze worden ook gewoon uitgesteld. Risico’s worden anders ingeschat en dit heeft een directe invloed over hoe beleggers te werk gaan.

Weerbaarheid

Er zijn ook opmerkelijke verschillen vast te stellen over de weerbaarheid. Europese landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk kwamen de klappen sneller te boven als landen als Indonesië, Israël en Turkije. Hoe rijker en gestructureerder een land is, hoe kleiner de impact op aandelenprijzen van een aanslag.

Lees meer6 films over beleggen die je moet gezien hebben

Het invloed van een terreurdaad op de globale aandelenmarkt kan je eigelijk samenvatten als: er is een negatief effect op de rendementen. Hoe goed een land herstelt hangt af van de zwaarte van de terroristische aanval. En er is altijd spraken van een negatieve invloed op het sentiment van de doorsnee belegger.

Meer geld voor defensie, minder investeringen

Op nationaal niveau is er volgens het onderzoek ook heel wat negatief financieel nieuws te rapen. Door een terroristische aanval zie je vaak een verschuiving van investeringen om de economie aan te zwengelen naar defensie-uitgaven. Dit betekent dat de financiële middelen niet langer worden ingezet om de welvaart te verzekeren maar om de veiligheid te garanderen. Uiteraard kan dit nefaste gevolgen hebben voor de consumptie, export of mogelijke investeringen. De groei van een land kan hierdoor geremd worden. Afwachten dus hoe de Belgische belegger en de Belgische economie in zijn totaliteit, hierop zal reageren.

De volledige masterproef van Sanne Vandenborre kan je hier nalezen: “De impact van terrorisme op de financiële markten”

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.