Lage rentevoeten, dat konden sommige spaarders wel nog verdragen. De minimale rentevoeten, dat is al wat harder slikken. Amper 0,11 procent op spaarboekjes waarvan je het bedrag een vol jaar laat staan, dat is toch wel heel weinig. Stel nu dat er een negatieve rentevoet komt: wie wil er gaan betalen om te mogen sparen?

Voor de duidelijkheid: een negatieve rentevoet voor spaarboekjes is vandaag niet wettelijk. Het minimum, vastgelegd door de overheid, is momenteel 0,11%. Lager kan geen enkele bank gaan, op dit moment. De kans dat de roep om dit wettelijk minimum te verlagen steeds luider wordt, is aannemelijk. Nu wil echter geen enkele bank zijn hoofd boven het maaiveld steken om deze discussie op gang te brengen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt gaf ook al duidelijk te kennen dat dit voor nu uitgesloten is.

Lees meerWat is het verschil tussen kortetermijnrente en langetermijnrente?

Betalen voor de staatsobligaties

Obligaties is een andere kwestie. Voor bedrijfsobligaties is er nog niet zoveel aan de hand maar de staatsobligaties met een looptijd korter dan zeven jaar krijgen af te rekenen met een negatieve rente. Als je dus zo’n obligatie koopt, krijg je op het einde van de rit minder centen terug dan wat je er had in belegd. Een kwalijke zaak, en moet het gezegd worden dat geen enkele spaarder nog geboeid wordt door deze staatsobligaties?

De oorzaak van die negatieve renten kan je vinden bij de ECB. Zij verlaagden hun depositorente tot -0,40 procent. Dit betekent dat de financiële instelling op hun beurt geld moeten betalen voor de centen die ze bij de Europese Centrale Bank parkeren. De ECB wil immers zo min mogelijk kapitaal op de rekeningen zien staan. De bedoeling van deze negatieve stimuli is om investeringen en uitgaven zoveel mogelijk op gang te brengen. En als de bank geen geld krijgt om spaargelden bij de ECB te plaatsen, dan zal de bank ook geen spaargelden proberen aan te trekken met aantrekkelijke rentevoeten.

Wie die negatieve rente dus wil ontlopen, gaat best uitkijken naar alternatieven. Of je nu gaat beleggen in vastgoed, bouwgrond, cacaoplantages, horloges, wijn of aandelen? Zowel de spaarboekjes als de staatsobligaties zullen jou geen euro rijker maken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.