Waarom voeren centrale banken een rentebeleid?

Centrale banken en overheden gebruiken rentepolitiek om de economie te sturen. Lage rentes helpen groei en investeringen te stimuleren. Het verhogen van de rente werkt eerder afremmend in tijden van overmatige of te snelle groei. Waarom voeren centrale banken een specifiek rentebeleid? En op welke manier kan je je portefeuille beschermen tegen de risico’s van een stijgende rente?

Een gemiddelde inflatie

Overheden, centrale banken en bedrijven houden van groei. Bedrijven en particulieren worden aangemoedigd om te consumeren, te investeren met het oog op groei van de economie. Een gezonde groei van een economie verloopt op een gemiddeld tempo. In een te snel groeiende economie zullen consumentengoederen te snel stijgen in prijs, niet elke burger groeit op hetzelfde tempo mee. Verarming is hier een risico. Hier spreken we van een te hoge inflatie.

Lees meer: 3 aandelencategorieën die geen last hebben van stijgende inflatie

In een traag groeiende economie zullen bedrijven vaak minder nieuwe investeringen doen. Dit kan leiden tot minder werkgelegenheid en dus minder inkomen. Een lager inkomen voor de bevolking kan weer leiden tot lagere consumptie waardoor ook hier weer de bedrijven minder nieuwe investeringen zullen maken. De inflatie zal hier ook verlagen.

Rentepolitiek toepassen

Overheden en centrale banken verkiezen dus een gematigde maar constante groei. Om tijden van te lage of te hoge economische activiteit weer naar een gemiddeld niveau te helpen, wordt een specifieke rentepolitiek toegepast. Men streeft steeds naar een inflatie van ongeveer 2%.

Rente moet gezien worden als de prijs van geld. Hoe lager de rente, hoe goedkoper het is om geld te lenen. Omgekeerd geldt dit ook, hoe hoger de rente, hoe duurder het wordt voor particulieren of bedrijven om leningen aan te gaan.

Lees meerWat is het verschil tussen kortetermijnrente en langetermijnrente?

Wanneer de economie het dus moeilijk heeft en bedrijven minder durven investeren of nieuwe jobs aanbieden, dan verlaagt de centrale bank de rente. Op deze manier hopen ze bedrijven en particulieren aan te zetten tot het aangaan van investeringen. Denk hierbij aan huizen, nieuwe gebouwen of machines, maar ook aandelen of andere financiële producten.

Ook omgekeerd, als de economie te snel dreigt te groeien waardoor prijzen te snel stijgen, dan maakt de centrale bank het geld wat duurder door rentes op te trekken. Het houdt prijzen op een normaal niveau en zorgt dat investeringen worden afgeremd.

Je eigen beleggingsportefeuille

Sinds de eeuwwisseling rond het jaar 2000 is er heel actief aan rentepolitiek gedaan door centrale banken wereldwijd. In deze periode zijn grote fouten gemaakt, maar tegelijk is dit een goede periode geweest om te leren uit de fouten van anderen.

Rentes zijn wegens opeenvolgende crisissen lange tijd laag gehouden. Het geld was goedkoop en mensen gingen massaal leningen aan en kochten hiermee huizen. Eens deze huizenbubbel was ontploft en de grote crisis van 2008 ontstond verlaagde men ook weer hier de rentes om de economie te stimuleren.

Lees meerDit zijn de gekste aandelen zeepbellen ooit

De risico’s

Lage rentes stimuleren bubbels. De huizenbubbel in Amerika is hier een voorbeeld van, maar ook bij ons is er de laatste jaren ontzettend veel geleend om huizen aan te kopen. De vraag naar huizen, maar ook aandelen is enorm gestegen wegens het beleid van lage rentes. Met een stijging van de vraag gaat ook steeds een stijging van de prijs gepaard. Hou er dus rekening mee, de laatste tien jaar was geld goedkoop en konden vele investeringen gedaan worden.

Wie nu instapt in de beurs kiest beter voor aandelen met een stabiele groei en een gezonde outlook voor de toekomst. Wees voorzichtig met aandelen waarvan de prijs kunstmatig omhoog is gegaan door de lage rentes

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.