Hoe munteenheden aan hun namen komen

Waarom heet de Amerikaanse munt ‘dollar’? En hoe komt de Zuid-Afrikaanse rand aan zijn naam? Waarschijnlijk heb je je die vraag nog nooit gesteld. Sommige antwoorden zullen je dan ook verbazen.

Dollar

De dollar, een van de meest verspreide valutanamen over de aardbol, dankt zijn naam een vroeg-Vlaams woord namelijk daler. Daler is dan weer een afgeleide van Joachimsthaler, een dal waar heel wat zilver werd gewonnen. Joachimsthaler werd thaler, thaler werd daler en daler werd tenslotte dollar. In 1792 werd het de officiële naam van de monetaire unie in de Verenigde Staten.

Dinar

Het woord dinar komt van het Latijnse denarius. Dit was een oude Romeinse zilveren munt. Landen als Algerije, Bahrein, Jordanië, Koeweit, Servië en Tunesië betalen de dag van vandaar nog altijd met dinars.

Roepie

De Indiërs en Pakistani betalen met roepies. Het woord is afgeleid uit het Sanskriet. Rupya betekent ‘bewerkt zilver’. Ook de Indonesische munteenheid is hiervan afgeleid.

Lees meer: Investeren in zilver, het nieuwe goud

Rand

In Zuid-Afrika zie je de rand met de beeltenis van Nelson Mandela. De inspiratie werd gehaald uit de naam Witwatersrand, een goudrijk gebied rond Johannesburg.

Zloty

De Polen houden het best eenvoudig, zloty betekent simpelweg goud.

Lees meer: Gouden munten kopen: drie belangrijke tips

Forint

Firenze was lange tijd een economisch centrum. Toen had je er een gouden munt waarop een bloem werd afgebeeld. Italianen noemden het een fiore. Later namen de Hongaren het over en gaven het woord forint aan hun munt.

Ringgit

Munten werden vaak nog met de hand geslaan en bewerkt. Soms leverde dit een muntstuk wat scherpe kantjes op. Ringgit, de munt in Maleisië betekent getand of gepunt.

Yen

China, Japans en Korea halen alledrie de mosterd bij een oud Chinees karakter wat betekent: ronde munt. Dus zowel de Chinese yuan, het Japanse yen als het Koreaanse won, stammen af van één enkel Chinees teken. Overigens is het zo dat Chinezen het woord ‘dollar’ vertalen als yuan. Beetje zoals wij het zouden hebben over de Amerikaanse euro.

Kroon

In de Scandinavische landen als Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland betalen ze met kronen. Ook de Esten gaven vroeger kronen uit, maar sinds de toetreding tot de Europese monetaire unie zegden ze die vaarwel. De kroon komt van het Latijnse corona wat ook letter kroon betekent.

Rial

Rial stamt af van ‘regalis’ en betekent koninklijk of royaal. Enkele landen in het Midden-Oosten haalden daar de mosterd voor hun munteenheid. Zo betaal je in Qatar, Saudi-Arabië en Yemen met de riyal. In Iran en Oman heet de munt dan weer rial.

Pound

Niet enkel de Britse pond is schatplichtig aan het Latijnse pondus wat gewicht betekent.

Lire

Ook de Italiaanse en Turkse lire vonden inspiratie bij de Latijnse gewichten. Lira of libra was de weegschaal die de Romeinse pond of 320 gram moest afwegen.

Roebel

De Russen betalen in roebel, een woord dat ze haalden bij de gewichtsmaat voor zilver. Ook de Wit-Russen vonden zo een naam voor hun munt.

Peso

De peso en de peseta, het verkleinwoord, betekenen letterlijk gewicht. Opnieuw een van de minder creatieve naamgevingen. Je vindt ze nog steeds in landen als Mexico, Argentinië, Filipijnen, Chili, Uruguay, Cuba,…

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.