Meerdere online accounts beheren

Het klinkt als een droom voor mensen met veel geld, meerdere beleggingsportefeuilles aanhouden. Toch is dit een aanpak die veel traders volgen om een appeltje voor de dorst aan te leggen voor de lange termijn. Ook met een beperkt budget is het aan te raden om je financiën gestructureerd te beheren. Dankzij het internet kan dit op een zeer goedkope manier.

Open je accounts bij een online platform

De eerste stap is het aanvragen van een account bij een online broker. Kies een broker met een gevestigde naam zodat je zeker bent van de veiligheid van het bedrijf. Traders Only of Lynx zijn twee voorbeelden van stabiele platformen met veel mogelijkheden.

Lees meer: Hoe kies je de juiste online broker?

Het voordeel van een online account bij een broker zijn de kosten ten opzichte van een bank. Geen jaarlijks bewaarloon, heel lage transactiekosten, mogelijkheid tot het openen van meerdere accounts. Het nadeel is de moeilijkheid van het platform. Het biedt namelijk duizenden mogelijkheden waar een bank iets beperkter is. Dat maakt het soms wat gevaarlijker om fouten te maken. Dubbelcheck alles tot je het platform wat leert kennen.

Risico en termijn

Open minstens twee accounts. In het geval van een online broker spreken we van accounts en niet rekeningen. Brokers zijn namelijk geen bankinstellingen. Jij schrijft geld over naar hun rekening en zij zetten dat beschikbaar op jouw account. Je hebt geen eigen rekening waarmee je bijvoorbeeld facturen of doorlopende opdrachten kan betalen.

De ene account is je actieve beleggersportefeuille, hierop stort je ook je geld waarmee je actief aan de slag wilt. Wil je werken met opties, forex, trackers,… dan doe je dit via deze account. Bekijk maandelijks je vooruitgang. Ben je bijvoorbeeld met 10.000 euro gestart en heb je na een maand 10.350 euro? Boek dan die 350 euro consequent over naar je tweede account.

Met de eerste account ga je namelijk inspelen op korte termijn, hogere risico’s en actief beheer. Op je tweede account ga je de winsten boeken en deze beleggen voor langere termijn in een eerder defensievere strategie.

Buy and hold + dividenden

Koop stelselmatig aandelen van een gevestigde waarde in je tweede account, liefst met een hoog dividend. Er zijn op de Amerikaanse markt een duizendtal kleinere bedrijfjes die op zoek gaan naar beleggers die voor de lange termijn willen investeren. Zij bieden als tegenprestatie een maandelijks dividend van soms vaak 1% per maand.

Wie stelselmatig op deze manier werkt zal zien dat de eerste account vaak schommelt in waarde. Boek ook geen winst over tot je weer boven je initiële waarde zit van bijvoorbeeld 10.000 euro. De tweede account zal langzaam maar zeker ook groeien, en na een bepaalde tijd zal deze groter worden dan je eerste account. Dit is je spaarplan voor lange termijn.

Heb je wat extra geld over van je loon en wil je dit ook graag beleggen? Kies dan om dit te investeren in je eerste account, probeer indien mogelijk in stortingen van 5.000 euro te werken om het overzicht te bewaren. In dit geval maak je uiteraard winst over naar je tweede account als je boven de 15.000 euro gaat.

Overzicht en veiligheidsmarge bij meerdere accounts

Deze manier van werken biedt een aantal groter voordelen. Zo heb je in eerste instantie een goed overzicht over je portefeuille. Je kunt duidelijk je winst visualiseren want deze staat op je tweede account. Daarnaast ben je consequent, je belegt steeds opnieuw je basisinleg, maar je laat je winst ook niet gewoon op een spaarboekje staan.

Dankzij deze manier van werken weet je ook welk bedrag je steeds maximaal kan verliezen in geval van het nemen van grote risico’s. Je winst heb je namelijk veiliggesteld op je tweede account!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.