Duurzaam of 'groen' beleggen

Steeds meer beleggers starten met ‘groen’ beleggen of duurzaam beleggen. Dit is niet voor niets, want er zijn diverse voordelen verbonden aan het doen van duurzame investeringen. Past duurzaam beleggen ook bij jou? Je komt er vanzelf achter als je je in de voordelen van duurzame beleggingen verdiept.

Duurzaam beleggen: wat is het precies?

Houd je je bezig met duurzaam beleggingen, dan investeer je (een deel van) jouw vermogen in groene beleggingen. Groene beleggingen worden ook wel duurzame beleggingen genoemd. Het is de verzamelnaam van investeringen in ondernemingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op een specifieke manier nemen. Hebben we het over groene beleggingen, dan gaat het om bedrijven die streng rekening houden met het milieu in het bedrijfsbeleid of actief bijdragen aan het beschermen van het milieu.

Let op: duurzaam beleggen is iets anders dan ethisch beleggen. Het fenomeen ‘ethisch beleggen’ is namelijk wat breder. Beleg je ethisch, dan investeer je in bedrijven die op een breder vlak hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het kan in dit geval gaan om een bedrijf dat bijdraagt aan een beter milieu, maar ook om een bedrijf dat op sociaaleconomisch vlak een bepaalde bijdrage levert aan de maatschappij. In dit artikel hebben we het specifiek over duurzaam beleggen, ofwel beleggingen die iets te maken hebben met het milieu.

Lees meer: Ethisch beleggen of maatschappelijk verantwoord beleggen?

De voordelen van duurzaam beleggen

Er zijn enkele voordelen verbonden aan groen beleggen. De belangrijkste voordelen van het doen van duurzame investeringen met jouw vermogen, worden hieronder kort beschreven.

Je draagt bij aan een betere wereld

Investeer je een deel van jouw vermogen in een groene organisatie, dan draag je bij aan een betere wereld. Zeker als je geld investeert in een bedrijf dat actief meewerkt aan het beschermen van het milieu, bijvoorbeeld door duurzame energie te leveren.

Je stimuleert een duurzame onderneming

Door een deel van jouw vermogen in een duurzaam bedrijf te steken, stimuleer je deze onderneming. Met jouw geld kan het bedrijf namelijk allerlei goede dingen doen. Daar komt nog bij dat je met jouw investering andere bedrijven ook stimuleert duurzaam te worden. Hoe populairder groen beleggen wordt, des te meer bedrijven gedwongen worden om maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen.

Lees meer: Duurzaam beleggen in België

Je profiteert van een aantrekkelijk rendement

Tot slot is duurzaam beleggen ook goed voor jouw portemonnee. Veel beleggers denken dat duurzaam beleggen minder oplevert dan niet-duurzaam beleggen, maar dit is helemaal niet het geval. Natuurlijk is jouw rendement afhankelijk van de specifieke investering die je doet, maar met duurzaam beleggen kun je in principe net zo veel verdienen als met niet-duurzaam beleggen. Je hoeft het dus niet alleen voor de maatschappij te doen, maar je kunt ook starten met duurzaam beleggen voor je eigen portemonnee.

Duurzaam beleggen: is het iets voor mij?

Er zijn verschillende manieren om duurzaam te beleggen. Zo kun je aandelen kopen van een duurzaam bedrijf, maar kun je ook in duurzame obligaties of duurzame fondsen beleggen. Of groen beleggen bij jou past, is helemaal afhankelijk van jouw beleggingsstrategie.

Lees meer: 5 misvattingen over duurzaam beleggen weerlegd

Ook is het afhankelijk van het doel dat jij nastreeft met jouw beleggingen. Wil je geld verdienen met jouw beleggingen, maar vind je het ook prettig om een hoger doel na te streven? Dan is groen beleggen zeker iets voor jou. Wijk je liever niet van je huidige beleggingsstrategie af, dan houd je het gewoon bij jouw niet-duurzame beleggingen. In de toekomst kun je altijd nog overstappen op een duurzame investering.

Om erachter te komen of groen investeren bij jou past, raden wij je aan om het gewoon eens te proberen. Investeer in een enkel duurzaam beleggingsproduct, evalueer jouw investering en je komt er vanzelf achter of deze vorm van beleggen bij jou past.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.