Tak 23 verzekering

Als belegger heb je wellicht al wel eens gehoord van de term tak 23. Dit is een speciaal soort verzekering die je niet alleen kan gebruiken om jezelf te verzekeren, maar ook om geld te beleggen. Meer weten over deze vorm van beleggen? Lees dan meer over dit onderwerp in dit artikel en bepaal aan de hand van de informatie in dit artikel of deze manier van geld beleggen iets voor jou is.

Wat is een tak 23 belegging?

Een tak 23 is een combinatie tussen een belegging en een levensverzekering. Kies je voor deze verzekering, dan beleg je niet zelf rechtstreeks in een fonds. Zo sluit je een contract af met een verzekeraar, waarbij je de verzekeringnemer bent en in één keer of op regelmatige momenten premies betaalt aan jouw verzekeraar, die bij meerdere interne fondsen bij de betreffende verzekeraar terecht komen. Deze potjes met geld worden vervolgens gebruikt door de verzekeringsmaatschappij achter de verzekering om geld te beleggen in beleggingsfondsen, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. In feite is de tak 23 verzekering dan ook een indirecte manier om geld te beleggen, waarbij je geld belegt zonder dat je zelf daadwerkelijk aandelen koopt in een fonds.

Wat is het verschil tussen tak 23 en tak 21?

Als je kiest voor een levensverzekering, kan je kiezen voor een tak 23, een tak 21 verzekering of zelfs een tak 26 verzekering. Het verschil tussen beide soorten verzekeringen of beleggingen, is het feit dat de tak 23 geen waarborg voor het kapitaal of de rendementen biedt. Kies je voor de tak 21, dan is dit wel het geval en krijg je volledige kapitaalbescherming. Dit is natuurlijk erg interessant, maar de kapitaalbescherming zorgt er wel voor dat je over het algemeen minder risico neemt. En dus minder uitbetaald krijgt voor de beleggingen die je indirect doet. Kortom: tak 21 heeft kapitaalbescherming, maar door deze kapitaalbescherming levert deze verzekering over het algemeen wel minder op aan rendement.

Lees meer: Wat is een tak 44-verzekering?

Wat zijn de voordelen en nadelen van een tak 23 belegging?

Twijfel je of deze belegging interessant is voor jou? Lees dan in onderstaande opsommingen meer over de voordelen en nadelen van deze belegging en besluit aan de hand van deze informatie eenvoudig wat je wil doen.

De voordelen van deze methode van beleggen, zijn de volgende:

  • Je hebt uitzicht op een potentieel hoger rendement.
  • Er is keuze uit diverse beleggingsfondsen.
  • Je kan reeds instappen vanaf een klein bedrag.
  • Je hebt vrije keuze van de begunstigde bij jouw overlijden.
  • Het is een handig instrument voor successieplanning.

Helaas heb je bij deze soort belegging ook te maken met enkele nadelen, namelijk:

  • De procedure bij intekening is redelijk omslachtig.
  • De procedure bij verkoop is redelijk omslachtig.
  • De belegging heeft een vrij slechte reputatie bij het publiek. Hoewel dit niet helemaal terecht is met het oog op de vele voordelen van de belegging.
  • Je betaalt altijd een éénmalige premietaks van 2 procent.
  • Je betaalt altijd diverse instap-, beheers- en uitstapkosten. Het beleggen met een tak 23 is dan ook zeker niet zonder kosten.

Vind je dat de voordelen van een tak 23 fonds zwaarder wegen dan de nadelen? Dan is dit wellicht iets voor je en kan je meer informatie verzamelen om in de toekomst ook te starten met deze verzekering in de vorm van een belegging.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.