Tak 21 levensverzekering

Jammer, je gebruikt een AD Blocker

Hoewel we weten dat advertenties soms vervelend kunnen zijn, zijn advertenties een bron van inkomsten. Gelieve je Ad Blocker uit te schakelen om de content te lezen. Wellicht vind je het de moeite.

Velen hebben wel al eens van een tak 21 verzekeringsproduct gehoord. Maar wat is dat nu precies? Een tak 21 is een fiscaal interessant beleggingsproduct met een laag risico.

Een tak 21 verzekering is in principe een levensverzekeringscontract, vergelijkbaar met een spaarproduct voor de middellange termijn. Soms wordt het ook wel een spaarverzekering genoemd. De middelen gespaard worden met een tak 21 verzekering, krijgen dan ook de naam “premie”, vergelijkbaar met andere verzekeringscontracten.

Tak 21 is niet beurs afhankelijk

Tak 21 levensverzekeringen zijn verzekeringen die niet aan beleggingsfondsen zijn gekoppeld en waarvan de resultaten dus niet van de beurs afhangen. Het contract van de verzekering is voor de verzekeraar een bepaalde resultaatsverbintenis om op het einde van de premies, interesten en winstdeelnames uit te betalen.

Het belangrijkste voordeel van een tak 21-verzekering is dat ze een grote zekerheid geeft over jouw spaargeld en over wat het jou zal opleveren. Het resultaat van dergelijke belegging varieert momenteel tussen de 2% en 2,5%. De tak 21-producten zijn levensverzekeringen met een gewaarborgde terugbetaling van jouw kapitaal, een gewaarborgd rendement, een eventuele winstdeelname en bepaalde fiscale voordelen. Dit in tegenstelling tot een tak 23-verzekering, waarbij er geen waarborging geldt.

Lees meerWat is een tak 23 verzekering?

Vormen van tak 21-contracten

Bij tak 21-verzekeringscontracten zijn er heel wat mogelijke vormen om een contract af te sluiten:

  • een éénmalige premie bij het afsluiten van het contract, of meerdere terugkomende premies tijdens de duur van het contract. Dit kan jaarlijks zijn;
  • een contract kan van onbepaalde duur zijn, of een vaste looptijd hebben. Dan wordt er bij het afsluiten van het contract een eindvervaldag bepaald;
  • het contract kan dienen als aanvullende pensioen of om op lange termijn te sparen, waaraan fiscale voordelen zijn verbonden;
  • tevens is het mogelijk om een overlijdensdekking te voorzien, zodat  erfgenamen bijkomende financiële steun ontvangen na een overlijden.

De instap in een verzekeringscontract is niet geheel gratis. Er dient rekening gehouden te worden met een verzekeringstaks van 2%, een instapkost en eventueel een beheerskost. Deze kosten verschillen naargelang de verzekeringsmaatschappij.

Lees meerTak 26 verzekeringen en het beleggen erin

Uitbetaling bij een Tak 21

Op het einde van het contract wordt er voorzien in een uitbetaling van het volgende:

  • de gestorte premies die je hebt betaald (het geld dat er werd in gestopt), verminderd met eventuele kosten;
  • de intresten, deze zijn door de verzekeraar gewaarborgd. Meestal worden de intresten op het einde van het contract uitbetaald (dit heet gekapitaliseerd). Er is maw geen jaarlijkse uitbetaling. De interesten worden hij de premies opgeteld en brengen het jaar nadien zelf ook interesten op (interesten op de interesten). Bij de uitbetaling van het kapitaal worden dan alle interesten ineens uitbetaald.
  • de eventuele winstdeelname van de verzekeraar zelf. De berekening hiervan is volledig afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar tijdens de looptijd van het contract. Dit hoeft niet vooraf vastgelegd of gegarandeerd worden.

Bij een vervroegde uitstap uit het verzekeringscontract zijn er wel uitstapkosten verschuldigd, die variëren naargelang de maatschappij en met toepassing van een roerende voorheffing. Deze roerende voorheffing kan wel op twee manieren vermeden worden: ofwel door een contract af te sluiten dat langer duurt dan 8 jaar en 1 dag, ofwel door een overlijdensdekking te nemen van 130%.

Vooraleer een tak 21 verzekeringsproduct af te sluiten ga je best langs bij een erkend verzekeringsmakelaar om je goed te informeren over de mogelijkheden, kosten en opbrengsten.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *