Wat is een tak 44-verzekering?

21 + 23 = 44. En dat is exact de omschrijving van een Tak 44-verzekering. De optelsom van een tak 21-verzekering en een tak 23-verzekering. Dit zijn de twee populairste verzekeringsproducten verzameld in één onbekend verzekeringsproduct. Dat schreeuwt om wat meer uitleg.

Eerder hadden we het al uitgebreiden over de tak 21- en tak 23-verzekeringen. Elk heeft zo zijn eigenheden. Zo biedt een tak 21-verzekering een gewaarborgd rendement en een kapitaalgarantie. Een tak 23-verzekering houdt dan weer wat meer risico in aangezien het gekoppeld is aan beursproducten.

Wat is de tak 44-verzekering nu eigenlijk?

Als de tak 21-verzekering zwart is en de tak 23-zekering wit is, dan is de tak 44-verzekering grijs. Of misschien beter gesteld. De tak 44-verzekering combineert het beste van beide producten in één. Enerzijds biedt het een deels gewaarborgd rendement aangevuld met een variabel rendement. En anderzijds is er een gedeeltelijke kapitaalgarantie.

Lees meer: Wat is een tak 21-verzekering?

Wat er gebeurt bij een tak 44-verzekering is eigenlijk best eenvoudig. Een deel van de premies worden belegd in tak 21-producten en een ander deel in tak 23-producten. De verdeling tussen de producten is afhankelijk van jouw risicoprofiel. Iemand met een offensief profiel zal bijvoorbeeld 80% in de tak 23-producten verzeild geraken. Iemand met een absoluut defensief profiel kijkt dan weer eerder richting tak 21-verzekering.

Zoals bij zowat alle financiële producten is er de samenhang tussen risico en rendement. Een grotere bereidheid tot het nemen van risico’s kan een hogere rendement opleveren. Schrik voor risico’s? Leef dan ook met de wetenschap dat jouw rendement een stuk lager kan liggen.

Lees meer: Wat is een tak 23-verzekering?

8 jaar en geen roerende voorheffing

Omdat in een tak 44-verzekering zowel een tak 21- als een tak 23-product vervat zitten, gelden de regels van beide producten. Zo zijn opbrengsten van een tak 44-verzekering pas vrijgesteld van belastingen wanneer het product 8 jaar aanhoudt (een voortvloeisel van de tak 21-verzekering).

Informeer op voorhand zeker ook over de kosten die gepaard gaan met een tak 44-verzekering. Die zouden wel eens hoger kunnen liggen dan het apart afsluiten van een tak 21- en tak 23- verzekering. Waakzaamheid is de boodschap want de tak 44-verzekering is een commercieel product zoals een ander.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.