Verwachtingen voor 2018

De economische macht verschuift meer en meer naar China. Velen vragen zich dan ook af of voortaan niet eerder de Chinese beurs de lijnen voor de westerse beleggers zal uitzetten in plaats van de Amerikaanse. Wat mogen we van China verwachten in 2018 en welke rol zullen de wissel- en oliekoersen spelen? En wat met de cryptomunten? Onze antwoorden in een notendop.

Veel ogen gericht op China

In China zijn de bewoners, mede omdat de overheid voor een klimaat zorgde dat dit mogelijk maakte, de jongste jaren meer en meer op krediet beginnen te leven. In die mate zelfs dat er een hoge schuldenberg is ontstaan die tot een algemene crisis zou kunnen leiden.

Specialisten zijn het er echter over eens dat de Chinese overheid er tot nu toe altijd in geslaagd is de economie netjes binnen de door haar uitgezette lijntjes te laten kleuren. De algemene verwachting is dan ook dat China nu dat schuldenprobleem zal aanpakken en bereid is daarvoor een prijs te betalen in de vorm van een wat mindere groei.

Ongelukken zijn nooit uitgesloten, maar wellicht kan China de situatie goed in de hand houden, zodat westerse beleggers niet loeten vrezen dat wat in het Verre Oosten gebeurt hen uit hun evenwicht zal halen. 

Olie en wisselkoersen

Terwijl een jaar geleden nog werd gedacht dat de dollar de euro zou overvleugelen en dat we in de loop van 2017 zouden evolueren naar een situatie waarin de dollar en de euro precies even veel waard waren, is de euro versterkt uit het jaar gekomen. En dat is eigenlijk niet onlogisch aangezien het oude continent zich op alle vlakken  in 2017 sterker heeft getoond dan verwacht. Ook in 2018 zou de euro dan ook normaal gezien moeten standhouden.

Voor de evolutie van de olieprijs, die de laatste maanden van 2017 met 20% gestegen is, is het vooral uitkijken naar de verdere groei van de economie die voor een grotere vraag moet zorgen en naar het antwoord op die vraag van de Amerikaanse producenten van schalie-olie. Van dat antwoord zal het afhangen of Saoudie-Arabië erin slaagt om zijn doel om de olieprijs boven de 50 dollar per vat te houden, zal kunnen waarmaken. Een plotse forse stijging van de olieprijs zou in ieder geval een rem op de consumptiebestedingen kunnen zetten en dus voor wat donkere wolken boven de zonnige ondernemingsverwachtingen kunnen zorgen.

Lees meer: Beleggen in olie: ja of nee?

En de bitcoin?

2017 was natuurlijk ook het jaar van de rollercoaster van de bitcoin en andere cryptomunten. De ongelooflijke waardestijging deed de ogen van beleggers, die altijd op zoek zijn naar hoger rendementen, blinken.  Velen vragen zich af of het de moeite loont om in 2018 een deel van de portefeuille in de bitcoin of in andere cryptomunten. Hoewel we niet van oordeel zijn dat de bitcoin en alles wat er achter zit puur bedrog is – de blockchaintechnologie kan wel degelijk voor een revolutie zorgen in de financiële wereld – menen we ook dat er nog heel wat onduidelijkheid over bestaat.

Beleggers die over een reserve beschikken om te speculeren en er zich goed van bewust zijn dat de bitcoin en andere cryptomunten in enkele uren de helft van hun waarde kunnen verliezen, kunnen natuurlijk altijd een gokje wagen.

Lees meer: Hoe kan je beleggen in Bitcoins? Volg dit stappenplan

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.