Van trading je beroep maken

Het klinkt heel aanlokkelijk om met behulp van je kennis die je hebt over de financiële markten als trader aan de slag te gaan. Misschien werk je bij een bank en kan je doorstoten tot hun team van fondsbeheerders. Maar voor velen is het ook een droom om van hun bureau thuis een heuse tradingroom te maken. Om te kunnen leven van je inkomsten als trader heb je wel een startbudget nodig uiteraard. Hoeveel bedraagt dat nu ongeveer?

Traden is je onderneming

Als je beslist om zelfstandig van thuis uit te gaan traden zonder andere job, dan moet je het traden als een echte onderneming beschouwen. En ondernemen vraagt een bepaald startkapitaal. Wie een eenpersoonsvennootschap opricht moet een minimaal startkapitaal van 6.200 euro storten om te mogen beginnen. Zo zou je als startend trader dus ook moeten redeneren.

Probeer toch minimaal aan de slag te gaan met die 6.200 euro, lager dan dit budget zou echt te krap worden. Wie een eigen webwinkel, foodtruck of andere onderneming begint zal ook minstens een budget van 6.200 euro nodig hebben om de nodige investeringen te doen.

Geld maakt geld

Wil je iets comfortabeler kunnen werken? Dan is een groter budget toch aan te raden. Bij traden geldt natuurlijk, hoe groter je startkapitaal, hoe groter je kans op aanzienlijke inkomsten. Het gemiddelde budget waarmee een trader werkt, en comfortabele inkomsten genereert ligt eerder tussen de 30.000 en 70.000 euro.

Zeker als je wilt groeien is het belangrijk om een groter startbudget te hebben. Denk aan de power of compounds, namelijk de kracht van winst op winst. Hoe kleiner je startbudget, hoe groter de kans dat je elke maand je opbrengsten zult nodig hebben als loon. Wie geen extra winst kan genereren om zijn portefeuille te doen groeien zal status-quo blijven. En als trader wil je liever groeien.

Verliezen incalculeren

Uiteraard ga je niet enkel winst maken, dat zou te mooi zijn om waar te zijn. De ene dag moet je dus bijvoorbeeld 500 euro verdienen om de volgende dag een verlies van 300 euro op te vangen. Hoe kleiner het budget waarmee je werkt, hoe kleiner ook de marges.

Lees meer: Meer winst op de beurzen, beperk jouw verliezen

Hou er rekening mee dat je op een gemiddelde job ongeveer tussen de 80 en 130 euro per dag verdient, een beetje afhankelijk van het type job en de extralegale voordelen. Als trader moet je toch proberen minimaal dit daggemiddelde aan te houden om succesvol te zijn. Hoe groter je startbudget, hoe kleiner de risico’s die je moet nemen om dit daggemiddelde te verdienen.

Geen percentages maar bedragen

Reken dus als trader niet in percentages maar in bedragen. Reken uit hoeveel je nodig hebt om te leven, zowel je dagelijkse uitgaven als uitzonderlijke, en streef naar dit inkomen. Vijfhonderd euro per week zou het minimale bedrag moeten zijn waar je naartoe streeft als trader. Dit is geen onoverkomelijk bedrag om te verdienen op de beurs, ook niet met een klein startbedrag van bijvoorbeeld 6.200 euro.

Wees ook consequent, als je je doel gezet hebt op 500 euro per week, schrijf ook niet meer over naar je privérekening. Hou extra winsten over om je portefeuille te doen groeien. Beschouw je beleggingsportefeuille als je pensioensparen. Als trader bouw je namelijk geen pensioenrechten meer op of heb je weinig sociale zekerheid. Je moet je eigen boontjes doppen, en hiervoor zal je beleggingsportefeuille op termijn moeten instaan.

Lees meer: Trading voor beginners

Speel geen trader maar wees een trader. Wie zijn job op deze manier opvat zal met gelijk welk startbudget scoren. Beschouw het traden als een echte onderneming en kijk zowel naar winst op korte termijn als groei op lange termijn om een succesverhaal te kunnen schrijven.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.