Wat zijn turbo's?

Turbo’s behoren tot dezelfde familie als warrants en opties. Met een kleine inzet kan men toch sterk inspelen op de koerswijzigingen van een onderlinge waarde. Vaak horen we dat beleggen in turbo’s risicovol kan zijn maar wel in grote winsten kan resulteren. Feit of fictie? Wij kiezen voor de essentie: wat zijn turbo’s en wat zijn hun kenmerken?

Omschrijving

Een turbo omschrijven wij inderdaad als een beursgenoteerd beleggingsinstrument waarmee je door middel van de zogenaamde hefboom kan profiteren van een wijziging van de onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde kan bijvoorbeeld bestaan uit een aandeel of meerdere aandelen maar evenzeer uit een rente, een aandelenindex, valuta of grondstoffen.

We onderscheiden twee varianten:

  • Turbo long: we verwachten een stijging van de onderliggende waarde en gaan ‘long’;
  • Turbo short: we verwachten een daling van de onderliggende waarde en gaan ‘short’.

De hefboom: grote winst of achilleshiel

De hefboom is een essentieel kenmerk van een turbo. Het is de hefboom die ervoor zorgt dat de belegger versneld kan profiteren van koerswijzigingen. Op die manieren zijn grote winsten ook met een kleine inleg mogelijk. Echter vormt die hefboom meteen ook de achilleshiel van de investering: bij een omgekeerd scenario ben je als belegger je inleg al snel volledig kwijt. Andermaal staat tegenover hun hoge potentiële winst ook een hoog risico. Hoe dan ook: de hoogte van de hefboom geeft aan hoe gevoelig de koers van de turbo is voor de prijswijzigingen van de onderliggende waarde.

Om de risico’s te beperken kan een stop-loss-niveau gehanteerd worden. Lees meer: Meer winst op de beurs? Beperk jouw verliezen!

Cijfervoorbeeld

Om het gevolg van de hefboom aan te tonen nemen we er een cijfervoorbeeld bij. Zo zouden we bijvoorbeeld een turbo kunnen kopen met een eigen inbreng van 5 euro en een onderliggende waarde van 25 euro (financieringsniveau: 20 euro). Wanneer de onderliggende waarde met 5 euro stijgt tot 30 euro noteren we een stijging van 20% (5/25). De waarde van de turbo is in dat geval toegenomen tot 10 euro (100% stijging ten opzichte van de eigen inbreng). Hier is de hefboom 5: de waarde van de turbo is 5 keer sneller gestegen dan deze van de onderliggende waarde.

Beknopte kenmerken van een turbo

Volgende kenmerken typeren de turbo. Het valt al snel op dat ze sterk afwijken van deze van een optie.

In de eerste plaats heeft een turbo geen afloopdatum en geen premie voor tijdswaarde. Wel kan er een ingebouwde stop-loss worden voorzien. In tegenstelling tot een optie is een turbo dan weer niet afhankelijk van de volatiliteit en is er geen margin call of marginverplichting. De contractgrootte is steeds per stuk. Aangezien een turbo wordt verhandeld zoals een aandeel is er geen optiecontract nodig.

Wat betreft de koerswaarde speelt de hefboom een grote rol. Buiten die hefboom wordt de koers van de onderliggende waarde wel perfect gevolgd zonder de invloed van de marktvolatiliteit te ondergaan.

Weet ook dat turbo’s geen afloopdatum hebben maar wel een stop-loss-niveau. Bij dat niveau wordt de positie afgewikkeld en krijgt de belegger zijn restwaarde. Hierdoor kunnen de verliezen beperkt worden.

Tot slot is het interessant om te weten dat ABN Amro een van de belangrijkste aanbieders van turbo’s is. Op vlak van onderliggende Belgische waarden wordt vaak gekozen voor de Bel20 en banken of telecombedrijven. Alle turbo’s noteren op Euronext Amsterdam.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.