Turbo's als alternatief voor aandelen

ABN Amro bracht in 2004 de turbo’s op de markt. Het succes bleek ongezien te zijn en al snel ontstond een wildgroei van soortgelijke concurrenten. Het principe bleef echter altijd gelijk: met een kleine inleg en een stugge hefboom zowel de potentiële winsten als risico’s maximaliseren. Met veel tromgeroffel werden destijds turbo’s als alternatief voor aandelen gelanceerd. Maar is dat ook echt zo?

Gedeeltelijk de waarheid

Turbo’s kunnen wel degelijk een alternatief vormen voor aandelen. Het moet dan wel gezien worden als een alternatief voor een beperkt segment van de investeerder.

Lees meer: Wat zijn turbo’s: een introductie?

In de eerste plaats halen we alvast aan dat turbo’s steeds een onderliggende waarde volgen. Die onderliggende waarde kan dan ook perfect een aandeel zijn. Onrechtstreeks zal de turbo dan ook gewoon de markt van vraag en aanbod volgen. Vooral voor zij die niet kiezen voor de zogenaamde dividendaandelen kan een turbo dan ook een alternatief zijn om in te spelen op verwachte wijzigingen van de koerswaarde van de onderliggende waarde.

Toch blijken turbo’s er vooral te zijn voor zij die op korte termijn willen beleggen op de wijzigingen van die onderliggende waarde. Hierbij heeft het een groot voordeel: we kunnen zowel long als short gaan en dus in beide richtingen speculeren. Vooral voor beleggers met een korte beleggingshorizon kan een turbo dan ook een uitstekend alternatief vormen voor aandelen. Deze beleggers hopen dan forse winsten binnen te halen op korte termijn. Ook het afschaffen van de speculatietaks is goed nieuws: aangezien een turbo een investering op korte termijn is, was de speculatietaks zo goed als altijd van toepassing. Met het verdwijnen van de speculatietaks is een turbo dan ook opnieuw een stuk interessanter geworden.

Echter staat hier een belangrijk nadeel tegenover: de potentiële verliezen zijn veel hoger. We kunnen dan wel een stop-loss inbouwen, toch blijft het risicogehalte navenant sterker aanwezig. Enkel het segment beleggers dat risico’s wil en kan slikken, zullen dan ook hun heil vinden in turbo’s.

Niet voor iedereen geschikt

Uit bovenstaande bespreking zal alvast blijken dat lang niet iedere belegger een alternatief zal vinden in turbo’s. Niet alle beleggers willen immers grotere risico’s lopen. Ook voor zij die liever op lange termijn beleggen of eerder rekenen op dividenden, zijn turbo’s geen geschikt alternatief.

Verder moet ook gekeken worden naar het aanbod aan turbo’s. De laatste jaren zijn er steeds meer turbo’s verschenen maar toch is nog lang niet iedere onderliggende waarde in een turboversie beschikbaar. Soms zijn ze dat trouwens wel, maar zijn ze vrij illiquide. Illiquide turbo’s hebben als groot nadeel dat de spread hoog kunnen oplopen. Turbo’s zullen wat ons betreft dan ook enkel een alternatief vormen indien de spread binnen de perken blijft.

Conclusie

Stellen dat turbo’s een valabel alternatief vormen voor aandelen gaat ons iets te ver. Het is een volledig ander instrument met eigen kenmerken. Enkel een deel van de beleggers zullen turbo’s dan ook kunnen appreciëren en zien als (risicovol) alternatief voor aandelen. Het gaat voornamelijk om beleggers met een uitgesproken mening over de onderliggende waarde, die op korte termijn grote winsten willen boeken maar daar ook de oplopende risico’s graag bijnemen.

Deze beleggers zijn niet op zoek naar mooie dividenden maar willen vooral speculeren. Ze doen dat zowel in stijgende als in dalende lijn. Bovendien kiezen ze voor onderliggende waarden die voldoende liquide zijn. Dat beperkt voor hen het aanbod maar daar sluiten ze dan ook vrede mee.

Pas je niet in dit plaatje? Dan zijn er veiligere havens waar je je heil kan zoeken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.