De wondere wereld van trackers en ETF's en alle types

Een tracker of een ETF is erg populair momenteel. Heel wat beleggers zijn geïnteresseerd in dit product. Maar of ze op de hoogte zijn van alle soorten en types trackers is maar de vraag. Er zijn heel wat mogelijkheden op de markt. We zetten ze even allemaal op een rij voor jou.

Om te beginnen onderscheiden we twee types van trackers: enerzijds zijn er de fysieke ETF’s en anderzijds de synthetische trackers. Een woordje uitleg:

1. De fysieke ETF

Hierbij koop je écht de aandelen van de index die gevolgd worden. Bij een kleine index is dit behapbaar. Neem bijvoorbeeld de Bel20 met zijn 20 steraandelen. Een tracker op slechts 20 aandelen is een haalbare kaart maar er zijn ook andere indices. Zo ken je misschien de MSCI World waarin ongeveer 1600 bedrijven vertegenwoordigd zijn. Bij een ruimere index kan je een steekproef van aandelen kopen. De exacte lijn van de index zal dus niet gevolgd zijn maar dan ben je al tevreden met een benadering van de globale resultaten.

Een fysieke ETF brengt wel wat transactiekosten met zich mee. Daarentegen loop je als belegger geen risico op een tegenpartij.

2. De synthetische ETF

Deze tracker is gebaseerd op afgeleide producten. Zonder dat je de aandelen écht moet gaan aankopen, kan je toch rekenen op het rendement van de index. In tegenstelling tot de fysieke ETF heb je hier heel wat minder transactiekosten maar loop je wel een risico met de tegenpartij (=tegenpartijrisico).

De meeste aanbieders van ETF’s gebruiken de synthetische ETF’s. Zo sluiten ze swapovereenkomsten met de andere partij om het rendement van de benchmarkindex van het fonds te leveren.

Soorten van trackers

Trackers of ETF’s kunnen ook een verschillende onderliggende waarde hebben. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid:

  • Trackers die sectorindexen volgen: de farmaceutische industrie, de auto-industrie,…
  • Trackers die nationale indexen volgen: Bel20, AEX, CAC40
  • Trackers die regionale indexen volgen: MSCI Europe
  • Trackers die bepaalde markten volgen: bijvoorbeeld toegespitst op landbouw of op groeilanden
  • Trackers die grondstoffen volgen: goud, energie, metalen,…
  • Trackers die de vastgoedmarkt volgen

Er zijn eindeloos veel van die trackers of ETF’s beschikbaar. Vraag er eens naar bij jouw financiële instelling. Het aanbod aan trackers kan overigens verschillen van bank tot bank.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.