Beleggen in ETF's of trackers

ETF’s, Trackers, indextrackers, Exchange Traded Funds, vier verschillende namen voor eenzelfde product. EFT’s kennen een stijgende populariteit bij kleine beleggers op de Europese markt. Maar wat zijn die befaamde indextrackers nu precies? Ben jij al vertrouwd met dit financiële product? Lees meer als je wat te weten wil komen over de trackers of Exchange Traded Funds.

Trackers of ETF’s volgen de koers van een index. Stijgt die index dan volgt de tracker. Je kan een tracker kopen voor heel wat verschillende indexen. Je hebt beursindexen zoals de BEL20, de AEX, de CAC40 maar ook sectorindexen zoals technologieën, media, telecom en farma. Een andere mogelijkheid is om grondstoffen of valuta te tracken. Zo hoef je de fysieke producten niet in huis te halen.

Zijn ETF’s gelijk aan fondsen?

ETF’s tonen veel vergelijkingspunten met fondsen. Het is een verzameling van aandelen die de onderliggende beurskoersen volgt. Het grote verschil tussen fondsen en indextrackers is het beheer. Fondsen worden actief beheerd door fondsbeheerders en analisten, terwijl ETF’s een passieve belegging zijn.

Met hun fondsen proberen beheerders de markt voortdurend te kloppen. Ze willen beter presteren dan de markt en managen hun fonds dan ook op die manier. Goed presterende aandelen proberen beheerders zwaarder te laten doorwegen in een fonds. Indextrackers proberen net de index te volgen. Beleggers in ETF’s zijn tevreden met hoe de markt beweegt. Logisch gevolg is dat een fonds meer kosten met zich meebrengt dan een ETF.

Dit betekent niet dat een belegger in ETF’s een passieve belegger hoeft te zijn. ETF’s worden verhandeld op de beurs, dit betekent dat je op elk moment van de dag trackers kan kopen en verkopen. Klassieke beleggingsfondsen kunnen maar één keer per dag gekocht of verkocht worden tegen de netto inventariswaarde (NIW).

Hoewel beleggen in ETF’s de facto al een spreiding inhoudt, kan je maar beter op veilig spelen. Door verschillende soorten ETF’s te combineren kan je het resterende risico nog wat meer gaan schuwen. Vooral een mix tussen fysieke ETF’s en synthetische ETF’s is een belangrijk aandachtspunt.

  • Fysieke ETF’s: Wie een fysieke ETF of tracker koopt, koopt effectief de aandelen van een index. Bij een kleine index kan dit nog meevallen, bij een grotere index is dit al wat complexer. Dan kan je jou beperken tot een deel van de index. Dit is een échte beperking want zo volg je niet meer de volledige index, wat toch het uitgangspunt is van een belegger in ETF’s.
  • Synthetische ETF’s: In tegenstelling tot de fysieke ETF koop je geen aandelen. Je gaat in zee met een tegenpartij. Die tegenpartij belooft jou als het ware om goede prestaties te leveren. En net daar schuilt het risico: wat als die tegenpartij zijn belofte niet kan waarmaken? Uitgevers van ETF’s maken zich sterk dat ze niet zomaar met gelijk wie in zee gaan. Hoewel er dus een strenge selectie gebeurt, is het risico een stuk groter bij synthetische ETF’s dan bij fysieke ETF’s.

Zijn ETF’s geschikt voor onervaren beleggers?

Doorgaans worden ETF’s gezien als een financieel product wat uitermate goed geschikt is voor beginnende beleggers. Je hoeft indextrackers niet van nabij op te volgen, je hebt slechts een basiskennis vandoen en er zit automatisch al een risicospreiding in vervat.

Ooit zei Warren Buffett dat beginnende beleggers zich beter richten tot trackers dan tot individuele ondernemingen omdat een index kloppen zonder ervaring onbegonnen werk is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.