Wat zijn de verschillen tussen een indexfonds en een ETF?

Zowel een indexfonds als een tracker of ETF volgen de koers van een index. Waarom zou je dan voor een tracker of het indexfonds kiezen? We gaan er even dieper op in en schotelen jou enkele verschillen tussen deze twee financiële producten voor.

Sinds zijn ontstaan in 1993 groeide de populariteit van ETF’s zienderogen. Maar ondanks de liefdevolle relatie tussen investeerders en ETF’s toont nader onderzoek nog steeds een voorkeur voor indexfondsen. Houdt het wel steek om indexfondsen te verkiezen boven ETF’s?

Vergelijk van de voordelen tussen ETF’s en indexfondsen

Omdat ETF’s flexibele investeringsvehikels zijn, spreken ze een groot deel van de beleggers aan. Passieve investeerders en actieve traders vinden karakteristieken van ETF’s heel aantrekkelijk. Passieve institutionele investeerders houden van ETF’s omwille van de flexibiliteit. Heel wat onderhen zien ze als een uitstekend alternatief voor futures.

  • ETF’s kan je in kleine aantallen kopen
  • ETF’s vragen geen speciale accounts of margins
  • ETF’s coveren benchmarks, iets wat je niet hebt bij futures

Lees meer: Wat zijn ETF’s?

Actieve traders, zoals hedgefondsmanagers, houden van ETF’s omwille van het gemak van traden. Je kan ze even makkelijk verhandelen als aandelen. Iets wat je niet kan zeggen van indexfondsen.

Passieve retail investeerders houden dan weer van indexfondsen omwille van hun eenvoud. Je hebt geen account of rekening bij brokers nodig. Ze kunnen gewoon aangekocht worden bij hun bank. Dit houdt de zaken wat eenvoudiger voor investeerders.

Vergelijk van de kosten tussen ETF’s en indexfondsen

ETF’s en indexfondsen hebben elk hun voor- en nadelen wanneer het neerkomt op het tracken van een index. De kosten gepaard met het tracken van een index kan je in drie categorieën onderverdelen.

  • Voortdurende herbalancering
  • Dividendenbeleid
  • Cash drag: het niet herinvesteren in de markt

Lees meer: Tips voor beleggers met weinig geld

Binnen de drie categorieën is het telkens voordeliger om te investeren in ETF’s dan in indexfondsen. Daarnaast zijn er ook nog kosten die niet verbonden zijn aan het tracken:

  • Beheerskosten
  • Transactiekosten
  • Belastingen

Ook hier lijken de ETF’s weer in het voordeel te zijn. Of ETF’s ook voor jou de juiste keuze is, dat is een andere kwestie. Doorgaans liggen de kosten lager en heb je minder gedoe met ETF’s. maar misschien past een indexfonds vooralsnog beter bij jouw beleggersprofiel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.