Twee soorten ETF's: fysieke en synthetische

Het beleggingsproduct Exchange Traded Fund of ETF kan onderverdeeld worden in twee categorieën, namelijk de fysieke Exchange Traded Fund en de synthetische replicatie van de Exchange Traded Fund. De verschillende ETF’s lijken op elkaar, maar toch is er een belangrijk verschil.

Het belangrijkste verschil fysieke en synthetische ETF

De gemakkelijkste manier om het belangrijkste verschil fysieke en synthetische ETF uit te leggen, is door de voordelen van beide soorten Exchange Traded Funds te benadrukken. Het voordeel van een fysieke ETF is de eenvoud van dit beleggingsproduct. Wel heeft een fysieke ETF vaak een grotere tracking-error en een hogere TER. Het belangrijkste voordeel van een synthetische ETF is het feit dat deze Exchange Traded Fund over het algemeen een lagere tracking-error heeft en bovendien lagere kosten met zich meebrengt. Een synthetische ETF is dus minder eenvoudig dan een fysieke ETF, maar in sommige beleggingssituaties werkt deze Exchange Traded Funds wel beter. Het is de kunst om te ontdekken in welke situaties dit het geval is, zodat je zo veel mogelijk rendement kunt behalen met jouw investering in een ETF.

Lees meer: Wat zijn ETF’s of trackers?

De fysieke ETF of de synthetische ETF: wat is beter?

Omdat een fysieke ETF een heel ander soort product is dan een synthetische ETF, kun je eigenlijk niet zeggen welk beleggingsproduct nu eigenlijk beter is. In sommige situaties kun je namelijk beter kiezen voor een fysieke ETF, terwijl je in andere situaties beter in een synthetische ETF investeert. Dit betekent dat de ene ETF niet bij voorbaat beter is dan de andere ETF en hier moet je als belegger zeker rekening mee houden.

Voor sommige indices is een fysieke ETF moeilijker te implementeren. Dit kan komen omdat de onderliggende index erg breed is of omdat er een gebrek is aan liquiditeit in de effecten die deel uitmaken van de ETF. Is dit het geval, dan werkt een synthetische ETF beter. Is dit niet het geval, dan kan een fysieke ETF weer beter werken.

Een goed voorbeeld van een situatie waarin de synthetische ETF beter werkt dan de fysieke ETF, is bij het investeren in een ETF die de aandelenindices van een opkomende markt volgt. Zijn de aandelen van deze opkomende markt vrij liquide of niet gemakkelijk op een andere manier te volgen voor beleggers, dan werkt het investeren in een synthetische ETF beter dan het investeren in een fysieke ETF.

Investeren in een fysieke of synthetische ETF

Het is de kunst om te ontdekken of je een index beter kunt volgen met een fysieke of synthetische ETF. Om dit echt te begrijpen en zelf toe te kunnen passen, zal je moeten oefenen met het investeren in beide ETF’s. Heb je met beide Exchange Traded Funds gewerkt en jouw acties goed geëvalueerd, dan kom je er vanzelf achter wat voor jou beter werkt in welke situatie.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.