Lithium ETF waar iedereen warm voor loopt

Al enkele jaren wordt het verwacht en nu zijn de signalen zeer duidelijk: lithium gerelateerde aandelen zijn hot. De enige ETF met exclusief Litium aandelen, The Global X Lithium & Battery Tech ETF, is serieus aan het stijgen.

De tracker LIT was er destijds al vroeg bij – de ETF werd 7 jaar geleden geïntroduceerd, in juli 2010. Momenteel wijzen heel wat indicatoren erop dat de ETF dit jaar wel eens helemaal zou kunnen doorbreken. Dit jaar steeg LIT al zo’n 48%, wat het meteen één van de top performers is onder de ETF’s. Voornamelijk de stijging in de afgelopen maand is impressionant. LIT steeg maar liefst 16%.

Lees meer: Wanneer barst de lithium zeepbel?

Zoals verwacht speelt China een cruciale rol in de vraag naar Lithium. Afgelopen zaterdag, zie de vice-minister van industrie en informatie technologie, Xin Guobin, nog dat de Chinese overheid met regaluatoren aan het werken is aan een tijdschema om de productie en verkoop van wagens met brandstofmotoren te beëindigen, volgens Bloomberg.

De shift van wagens aangedreven door brandstof naar elektrische voertuigen zorgt voor een groeiende vraag naar lithium batterijen en de bijhorende basis grondstoffen ervoor.

Wanneer investeerders het hebben over beleggen in elektrische wagens dan komt vaak Tesla als eerste naar boven. En dat is ook te zien aan het aandeel dat maar liefst 70% is gestegen sinds het begin van 2017. Toch draagt het Tesla aandeel slechts gedeeltelijk bij tot LIT. Tesla is met zijn 4de grootste gewicht in het fonds slechts verantwoordelijk voor 5,7% van zijn waarde. FMC Corp (FMC) en Sociedad Química y Minera de Chile S.A. (SQM) zijn in dezelfde periode respectievelijk 59% en 82% gestegen en deze aandelen maken toch 42% van het totaalgewicht van LIT uit.

Lees meer: Hoe ook jij kan investeren in lithium?

De lange termijn vraag naar lithium heeft eveneens een opwaartse trend. Volgens een onderzoek van Global X research wordt de wereldwijde omzet van lithium-ion batterijen geschat op een gecumuleerde jaarlijkse groei van 43,1%.

Aanvullend kan gesteld worden dat de vraag naar lithium niet enkel komt van de groeiende markt van elektrisch wagens. Lithium batterijen worden ook gebruikt in mobiele telefoons en smartphones. Volgens hetzelfde onderzoek van Global X Research zal 70% van de wereldbevolking tegen 2020 een smartphone gebruiken. Door het stijgende gebruik van de smartphone wordt de vraag naar lithium batterijen enkel maar groter.

Investeerders hebben dit jaar maar liefst €221,2 miljoen ($263,1 miljoen) in LIT ingebracht. Wat toch een significant percentage is van het totale bedrag van €397,3 miljoen ($472,5 miljoen) dat onder beheer van de ETF zit.

Bron: investopedia.com

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.