Beleggen in cryptomunten via ETF's

Volgens JP Morgan zal het niet lang meer duren eer je als particuliere belegger gemakkelijk in bitcoins en andere cryptomunten zal kunnen beleggen via een tracker (ETF’s).

Over de vraag of bitcoins en andere cryptomunten nu echt gaan doorbreken als beleggingsinstrument is het laatste woord nog niet gezegd. Believers en non-believers zullen elkaar wel nog een tijdje in de haren vliegen. Maar het is een feit dat de enorme koersstijging van de jongste maanden veel beleggers aan het dromen brengen. Tot nu toe moest je echter al bijzonder goed je weg kennen in beleggingsland om in bitcoin en ethereum te beleggen. Daar zal volgens de Amerikaanse bank JP Morgan echter snel verandering in komen. Er zouden binnenkort trackers op de bitcoin op de markt komen die ook voor particulieren heel gemakkelijk verhandelbaar zijn.

Exchange Traded Funds (ETF’s) zitten in de wachtkamer

De Zwitserse site Finanzen.ch berichtte vorige week dat zich momenteel een tiental op crypto’s gerichte trackers (ETF’s) in de wachtkamer bevinden. Waar ze wachten op goedkeuring door de verschillende toezichthoudende autoriteiten. Pioniers waren op dit gebied de broers Winklevoss. Maar zij faalden om in de Verenigde Staten met hun Winklevoss Bitcoin Trust ETF groen licht te krijgen van de Securities and Exchange Commission (SEC).

Lees meerWat zijn ETF’s of trackers?

Maar klaarblijkelijk zijn toezichthoudende instanties volgens JP Morgan stilaan van mening aan het veranderen. Ze denken dat het nog slechts een kwestie van enkele weken of maanden is vooraleer de eerste ETFs gericht op bitcoins van start mogen. Dat is voor geïnteresseerde particuliere beleggers goed nieuws. Want zo zouden ze van de koersontwikkeling van de bitcoin en andere cryptomunten kunnen profiteren, zonder dat ze deze cybervaluta’s zelf hoeven te kopen.

Het nieuwe goud?

ETFs zijn gemakkelijk verhandelbaar. Bovendien kenmerken ze zich door hun transparantie en zijn ze veilig aan te kopen. Als je zelf bitcoins koopt, loop je volgens de analisten van JP Morgan veel meer risico’s op diefstal en bedrag. Ze zien geen reden waarom een belegging in trackers op de cryptomunten qua verhandelbaarheid en toegang zou moeten onderdoen voor een belegging in ETF’s op goud.

De eerste tracker daarin dateert van het begin van de jaren 2000. Het maakte het voor beleggers stukken gemakkelijker om mee te profiteren van de koersbewegingen van het edele metaal. Het aantal ETF’s op het edelmetaal nam daarna snel toe. Het werd hierdoor eenvoudiger voor beleggers om goud te gebruiken als instrument voor diversificatie in hun portefeuille. Met trackers op de cryptomunten zou hetzelfde effect mogelijk zijn, zodat ze snel kunnen uitgroeien tot een vaste waarde.

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.