En we blijven maar sparen in België...

De Belg en zijn spaargedrag, wat is er toch aan de hand? Hoewel elke spaarder ondertussen weet dat geld op een spaarboekje niks opbrengt – in tegendeel zelfs want het kost je gezien de stijgende levenskost centen – blijven we toch halsstarrig geld op die rekeningen plaatsen.

Risico, de Belgische spaarder gruwt van het woord en stopt liever de kop in het zand. Hopen dat de spaarboekjes opnieuw een aanvaardbare rente gaan bieden is als wachten op Godot. Toch volharden heel wat Belgen tegen beter weten in. 70 procent van het spaargeld gaat nog altijd naar spaarboekjes en termijnrekeningen. Enkel de Nederlanders hebben nog meer schrik om te beleggen en te investeren. Van elke honderd euro parkeren de Nederlanders er 79 bij de bank op ouderwetse rekeningen.

Volgens vermogensbeheerder BlackRock ziet de gemiddelde Belg de toekomst zwart in. We maken ons druk over zaken als de stijgende levensduurte en de hoge belastingdruk. Maar ook de ziektekosten maken door ons hoofd terwijl die een stokpaardje zijn voor ons land. Je zou verwachten dat heel wat van de Belgen al eens professioneel advies hebben ingewonnen maar niets is minder waar. Niet eens de helft van onze landgenoten klopte aan bij experts.

Als belangrijkste doel hebben we het veilig stellen van onze middelen voor de oude dag. Hoewel het geloof in ons hedendaags systeem afneemt, onderneemt men geen enkele actie. Veel Belgen, ongeveer 46 procent, vertrouwt mateloos in een vastgoedinvestering als waarborg voor hun pensioen. De verhuur van panden is dan volgens velen ook een betrouwbare inkomstenbron. Weinig genuanceerd en dus een grote kans op financiële teleurstelling, stellen experts. Bovendien vrezen ze dat de Belgen de kracht van het pensioensparen schromelijk overschat, waardoor ze een vals gevoel van rust kennen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.