Jongeren en investeren: nu is het moment

Het is een grote misvatting om pas met investeren te beginnen wanneer je een leuk kapitaal bij elkaar hebt gespaard. Bovendien helpt het niet echt dat we onze carrière quasi altijd met schulden beginnen. Op z’n minst is er die hypothecaire lening waar we zo snel mogelijk vanaf willen. En wat financiële achtergrond ontbreekt ons ook maar al te vaak.

Ondanks alle nadelen zijn we gezegend in deze 21ste eeuw: we moeten immers niet alles weten, om alles te doen. Je kan je angstig voelen wanneer je jouw zuurverdiende centen toevertrouwt aan een financieel adviseur of broker. En eigenlijk heb je best wel gelijk. Je zou zelf beter de controle over jouw centen behouden.

Financiële technologie maakt het allemaal wat eenvoudiger. Zo kan je zelf jouw financiële toekomst plannen dankzij investeringtools en webapplicaties. Algoritmes achter deze technologieën helpen de gebruikers om de juiste aanbevelingen te verkrijgen. Maar je houdt wel de touwtjes stevig in handen. Door aan de zijlijn te blijven toekijken verliest de jonge generatie, de millennials, hun belangrijkste voordeel: tijd.

Wanneer je start met investeren op jonge leeftijd, dan heb je de kans om slechte ervaringen uit te vlakken en optimaal gebruik te maken van samengestelde interest. De kracht van samengestelde interest kan resulteren in een gigantisch rendement over 30 of 40 jaar. En laat dat net de tijd zijn dat de huidige generatie aan zijn pensioen denkt.

Tegelijkertijd maakte de huidige generatie al kennis met de negatieve kanten van de markten. Zo zijn er de huidige onzekere economische tijden maar ook de crisis van 2008 zinderde lange tijd na. Dit wapent de millennials tegen hardere tijden. Ze weten maar al te goed dat er nog eens zo’n opdoffer kan langskomen. Daarom is het belangrijk om op jonge leeftijd te starten en van bij het begin te diversifiëren. Zo ben je bestand tegen wat deining op de financiële markten.

De meeste investeringsbeslissingen van millennials worden beschouwd als passief gedrag. De jonge generatie staat nog niet voor de poort van het pensioen. Dus jagen ze ook nog geen financiële veiligheid op korte termijn na. Dit gedrag zal hen behoorlijk wat geld en rijkdom kosten dat nog eens cumuleert doorheen de jaren. Vooral het huiveringwekkende woord ‘risico’ staat die optimalisatie in de weg. De schrik dat er donkere wolken boven de aandelenmarkt verschijnen.

Aandelen zitten boordevol risico. Cash en obligatie zijn risico-arm. Punt. Deze opvatting stuwt de jongere generatie de verkeerde richting uit. Je kan het risico van een investering maar correct inschatting als je ook het aspect tijd mee in overweging neemt. En daar gaan velen in de fout. In die zin kunnen aandelen de veiligste investering zijn om onze financiële welvaart op lange termijn te garanderen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.