Van sparen naar beleggen

Eén euro! Zoveel krijg je bij de meeste grootbanken als je € 1000 van jouw spaarcenten op hun rekening laat staan. Lager kunnen de rentevoeten niet meer en daarmee bereikten we een triest dieptepunt in de geschiedenis van de spaarboekjes. In september 2014 bedroeg de rente nog bijna 1 procent. Die tijd lijkt nu ver weg. Toch storten we maandelijks nog vele duizenden euro’s op onze spaarrekening. Tijd voor verandering?

Ongeveer 13 procent van ons inkomen zetten we gemiddeld aan de kant. De meest voor de hand liggende keuze is nog altijd het spaarboekje. Als een automatisme gebruiken we de spaarrekening bij de banken om ons appeltje voor de dorst te verzekeren. Maar nog te veel spaarders beseffen niet dat hun geld daar staat te verdampen. Wat zo’n boekje opbrengst verzinkt in het niets bij hoeveel duurder het leven wordt. Dus elke dag dat je spaart, verlies je wat aan koopkracht.

Het komt er op aan om alternatieven te vinden, alternatieven met meer of minder risico maar met minstens evenveel rendement. Want tenslotte draait het allemaal rond die twee zaken: hoeveel rendement wil je halen en hoeveel risico ben je bereid te nemen. Wie van sparen wil overstappen op beleggen kan dit in tien stappen doen:

Stel je levensstijl in vraag

Hoeveel verdien je en hoeveel wil je daarvan investeren of beleggen? Belgen zijn spaarkampioenen en daar zijn we trots op. Elke maand bereikt ons wel weer een miljardencijfer van hoeveel we op onze spaarboekjes staan hebben. De vraag of dit wel nodig is, wordt amper gesteld. In principe heb je maar 6 maanden netto-inkomsten nodig op een spaarrekening waar je altijd aankan. Wie het overige geld kan missen, beroept zich best op een termijnrekening. Hoe lang je het geld kan missen, hoe meer het kan opbrengen.

Ken je risicoprofiel

Rendement gaat hand in hand met risico. Hoe hoger het risico, hoe groter het rendement kan worden, maar ook hoe meer je kan verliezen. Iemand die een neutraal risicoprofiel heeft, moet zich niet wagen aan risicoproducten zoals opties en warrants. De uitkomst van een risicoprofiel analyseert hoe vlot je kan omgaan met risico’s. Iemand die zich té ver waagt, zal zich druk maken over zijn beleggingen. En iemand die ’s nachts niet meer slaapt omdat hij een beleggingsproduct met te grote risico’s kocht, neemt verkeerde beslissingen.

Maak je huiswerk

Doe wat prospectie en ga na wat de bedrijven waarin je wil beleggen precies doen, hoe ze presteren, hoe de sector in het algemeen scoort, wie in het management zetelt,… Elke factor die van belang is voor het welslagen van jouw belegging neem je best eens door. Het is geen garantie op succes maar je huiswerk grondig maken loont. Ook wie beslist te investeren in fondsen, haalt best wat achtergrondinfo op. Wie is de fondsenbeheerder? Wat waren de rendementen in het verleden? Ga zo maar door.

Gebruik de tools

Er bestaan heel wat hulpmiddelen. Maak er dan ook dankbaar gebruik van. Zo zijn er ‘kwaliteitslabels’. Het gevaar is echter dat die kwaliteitslabels gegeven zijn door prestaties in het verleden en één van de wijsheden van beleggers en investeerders luidt: “Successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.” Staar je dus ook niet blind op vijfsterrenfondsen. Zo’n sterrenrating kan overigens ook de prijs serieus de lucht in stuwen. Dan betaal je ook nog eens veel geld voor een iets wat in het verleden een topproduct was.

Wees vastberaden

Als je overtuigd bent van je producten en van je plan of visie, dan moet je niet telkens willen bijsleutelen. Wie verkoopt bij onrust en koopt in euforie is geen goede belegger maar een schaap dat blind de meute volgt. Blijf bij je plan en wacht af. Schakel de emotie van het beleggen zoveel mogelijk uit. Kopen en verkopen brengen ook telkens kosten met zich mee, dus wie veel verkoopt en opnieuw aankoopt, die zet een deel van zijn rendement in om handelskosten te financieren. Niet echt verstandig!

Ga na hoeveel de taksen bedragen

Beleggen en beleggen is twee. Op het ene product betaal je 30 procent roerende voorheffing, het andere product is dan weer vrijgesteld van die belasting. Hou hier dus rekening mee wanneer je overweegt om te starten met beleggen. Ook deze roerende voorheffing of het gunsttarief heeft een enorme invloed op jouw nettorendement. Andere kosten, zoals instapkosten, beurstaksen en uitstapkosten drukken op je rendement, bekijk dus zowel de pro’s als de contra’s voor je er in vliegt.

Ga voor de ideale mix

Ideaal is natuurlijk een zeer vaag begrip maar zet niet al je geld in op één paard. Zorg voor een goede afwisseling in je portefeuille door in verschillende producten, verschillende landen en verschillende beleggingsproducten te beleggen. Zo kan je goud combineren met aandelen en vastgoedbevaks. Drie verschillende zaken die het afwisselend goed en slecht kunnen doen, maar je doorgaans een risicospreiding zullen opleveren.

Koop niet alles in één keer

Spreiding kan je ook zien doorheen de tijd. Niet alleen koop je verschillende producten maar ook gespreid over enkele maanden waarom niet zelfs jaren? Of je een product te hoog of te laag hebt gekocht, kan je pas zeggen als het te laat is. Dus al je beleggingen op eenzelfde moment aankopen, kan wel eens zeer slecht uitdraaien. Stel je eens voor dat er jaren van complete recessie volgen.

Durf goede raad te aanvaarden

Wat doe je als je het zelf niet weet? Vraag het aan een expert! Hou wel in het achterhoofd dat die expert een werknemer is van een financiële instelling die als doel heeft: winst maken. Dus enige achterdocht is altijd op zijn plaats. Professionals hebben echter een kennis van de markt en heel wat ervaring om je te helpen de goede keuze te maken. Vaak zijn ze ook op de hoogte van nieuwe producten waar je als consument geen weet van heeft. Schakel dus een expert in als adviseur, daar plu je ook de vruchten van.

Stel een plan op

Wat is je doel? Hoe snel wil je dit bereiken? Wat heb je er voor over? Voorzie enkele controlemomenten om te zien of je op de goede weg bent en waar je moet bijsturen. Maar enkel met een degelijk plan, kan je het einddoel halen.

(Bron: Optima)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.