Wat is een termijnrekening?

Niet vertrouwd met een termijnrekening? Dan zegt termijnbon, termijncontract, termijndeposito of een termijnplaatsing jou misschien wat meer. De termijnrekening kent heel wat synoniemen en dat zegt wat over de populariteit van het financiële product. Lees verder en ontdek wat een termijnrekening is.

De spaarrekening is niet meer wat het geweest is, zoveel is zeker. Een termijnrekening kan een goed alternatief zijn als je zoekt naar een spaarmethode op lange termijn zonder risico. Je kan jouw geld een eindje missen? Geen verbouwingen of grote aankopen op het programma? Verdiep je dan wat verder in de termijnrekening.

De termijnrekening uitgelegd

Het woord zegt het deels zelf: een rekening voor een bepaalde termijn. Je kan op dit type rekening jouw spaarcenten voor een langere periode parkeren. Waarom zou je dat doen en niet gewoon die klassieke spaarrekening blijven volstorten? Omdat de bank jou een betere rentevoet zal bieden als ze er zeker van zijn dat ze over lange periode van jouw geld gebruik mogen maken. Kom je jouw belofte niet na, dan zal je niet over zoveel rente kunnen beschikken als oorspronkelijk overeengekomen. Dan word je verplicht om een verbrekingsvergoeding te betalen.

Dus net zoals bij een klassieke spaarrekening stort je ook geld op de termijnrekening. Je komt met de bank een bepaalde periode overeen en zij bieden jou daarvoor een aantrekkelijkere rentevoet aan. Let wel goed op want bij een termijnrekening is er geen vrijstelling van roerende voorheffing. Je betaalt de overheid dus 25 procent op de interesten. Niet weinig. Door die roerende verheffing afficheren banken met zowel een bruto als een nettorente. Bovendien krijg je die rente pas op het einde van elk jaar of na afloop van het contract.

Lees meer: Alternatieven voor jouw spaarrekening

Positief is echter wel dat ook een termijnrekening onder het depositogarantiesysteem van de banken valt. Zo wordt het risico wanneer een financiële instelling over de kop dreigt te gaan heel wat kleiner. Samengevat kan je stellen dat een termijnrekening hogere interesten biedt met bijna geen risico’s.

Nadelen van de termijnrekening

 • Je kan voor een bepaalde periode niet aan jouw geld. Het kapitaal is dus onbeschikbaar.
 • Kom je de afgesproken periode niet na, dan moet je een verbrekingsvergoeding betalen.
 • Er is geen vrijstelling van roerende voorheffing.

Voordelen van de termijnrekening

 • Onderhevig aan het depositogarantiesysteem
 • Je krijgt hogere interesten van de bank
 • Nagenoeg geen enkel risico aan verbonden

Waar moet je op letten bij de keuze voor een termijnrekening?

 • Brutorente: voor aftrek van de roerende voorheffing
 • Nettorente: na aftrek van de roerende voorheffing
 • Looptijd: verplichte minimale duur van de termijnrekening
 • Minimuminleg: hoeveel kapitaal je minstens moet storten
 • Uitkering rente: jaarlijkse rente of pas aan het einde van het contract

Lees meerWat is het rendement op een termijnrekening?

Conclusie: de termijnrekening kan perfect de spaarrekening vervangen. Je krijgt hogere interesten, loopt geen extra risico’s en het product valt onder het depositogarantiesysteem. Je moet met zekerheid wel jouw geld een tijdje kunnen missen want anders betaal je een vergoeding, wat slecht nieuws is voor het rendement op jouw spaargeld.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.