Voor- en nadelen van termijnrekeningen

Nu het spaarboekje vandaag de dag niets meer opbrengt is het voor de actieve spaarder belangrijk geworden om te zoeken naar goede alternatieven voor zijn zuurverdiende spaargeld. Van je spaargeld wil je nu immers dat het nog wat opbrengt. Op de beurs spelen is misschien iets te riskant maar heb je al de voor- en nadelen van een termijnrekening overwogen?

Voordelen van een termijnrekening

De voornaamste reden waarom je voor een termijnrekening zou kunnen kiezen is omdat deze vaak hogere rentes opleveren dan de klassieke spaarrekening. We kunnen ons wel inbeelden dat dit ook de reden is waarom je in de eerste plaats op zoek gaat naar een alternatief voor je spaarrekening. Daarnaast is de rentevoet vast en kan deze niet zakken gedurende de looptijd. Wanneer je een interessante rentevoet te pakken hebt is dit een van de grote voordelen van een termijnrekening. De looptijd van een termijnrekening varieert van tien dagen tot zelfs tien jaar.

Lees meer: Wat is een termijnrekening?

De rente van je kapitaal wordt niet jaarlijks uitbetaald maar wordt aan het startkapitaal toegevoegd. Op die manier zal de verdiende rente nog eens voor extra opbrengsten zorgen het jaar erop. Door het feit dat de rentevoet stabiel is, kun je op voorhand makkelijk je opbrengsten van de volledige termijn gaan uitrekenen. Zo kun je voor je beslist om een termijnrekening te starten overwegen of dit wel de moeite loont. Het kapitaal van je belegging is beschermd tot 100.000 euro. Zo word je niet verrast door een plots faillissement die het verlies van je kapitaal zou betekenen. Een laatste voordeel is dat je geen kosten hebt om te starten met een termijnrekening.

Lees meer: Wat is het rendement op een termijnrekening?

 

Nadelen van de termijnrekening

Als je dringend geld nodig hebt, kan je altijd beroep doen op je spaarrekening. Bij een termijnrekening is dit niet het geval. Wellicht is dit een van de grootste nadelen van de termijnrekening. Je kan er enkel kapitaal insteken waarvan je vrij zeker bent dat je het gedurende de looptijd niet zal nodig hebben. En dat kapitaal dient al minimum vaak meer dan 250 euro te zijn. Vrij hoog dus voor wie maandelijks hoge kosten heeft.

Een termijnrekening is dus enkel interessant voor wie al een stevige spaarrekening heeft en het geld kan missen. Je geniet wel van hogere rentes dan bij de klassieke spaarrekening maar je moet er tegelijk mee rekening houden dat deze rentes worden belast. Er dient immers een roerende voorheffing op betaald te worden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.